Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

20. travnja 2022.

Tko je sve došao na svečanu sjednicu i o čemu se najviše govorilo? Posthumna nagrada Telesmaniću izazvala dugotrajni pljesak

U srijedu je u velikoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana svečana sjednica Županijske skupštine, kojom je obilježen Dan Zadarske županije.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik RH Zoran Milanović.

- Čestitam vam dan vaše lijepe, raznolike i raznovrsne županije. Želim vam dugo toplo ljeto, bez požara, puno novaca, puno zarade, čiste račune i puno zdravlja – kazao je Milanović. Osvrnuvši se na novac iz EU fondova, kojeg je Zadarska županija u značajnoj mjeri iskoristila, Milanović je istaknuo da je „hrvatski zadatak iskoristiti svaki euro koji se može dobiti.“  

- Kad govorimo o EU projektima i EU novcu, mene jedino zanima koliko se nudilo, i koliko smo uzeli. Ovdje se, vidim, napreduje, ovdje se radi, u Zadarskoj županiji. Cilj je osigurati mir, stabilnost, predvidivost i pun džep novca. Bez toga nema ni slobode ni neovisnosti – kazao je Milanović.

 
 

Uz predsjednika Županijske skupštine Zorana Šikića, mnogobrojnim uzvanicima, gostima i laureatima obratio se zadarski župan Božidar Longin.

- Veseli me da smo se ove godine, nakon dvogodišnje stanke, mogli okupiti u većem broju. U našoj Županiji imamo mnoštvo razloga za optimističan pogled u budućnost. Za to je zaslužan cjelokupan sustav, stoga koristim priliku zahvaliti svima koji su tijekom ove dvije krizne godine dali svoj doprinos da održimo stabilnost. Štoviše, i da nastavimo sa snažnim gospodarskim uzletom. O tome svjedoče i konkretni pokazatelji. Zadarska županija i dalje bilježi rekordne brojke zaposlenosti. Tako smo krajem ožujka imali gotovo 58 tisuća zaposlenih, što je za dvije tisuće više nego godinu ranije, a čak 3500 zaposlenih više u odnosu na pretpandemijsku, 2019. godinu. Naši gospodarstvenici bilježe sve bolje rezultate, a prate ih i lokalna i regionalna uprava realizacijom brojnih razvojnih projekata, u najvećoj mjeri financiranih sredstvima iz EU fondova. I u sljedećem programskom razdoblju EU-a, u kojem je Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura, Zadarska županija bit će spremna – naglasio je zadarski župan.

 
 

- Među prve smo tri županije u Hrvatskoj koje su donijele Plan razvoja, ključan strateški dokument za razdoblje do 2027. godine. Uvjeren sam da ćemo, u sinergiji naših gradova i općina, naših razvojnih agencija te u suradnji s hrvatskom Vladom, uspješno povući sredstva koja su nam na raspolaganju – kazao je župan Longin, dodajući da je u ovogodišnji proračun uvršteno sve ono što se obećavalo u kampanji, od sufinanciranja uređenja i opremanja dječjih igrališta, preko povećanja subvencija za smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne, a uskoro idu mjere subvencije stambenih kredita za višečlane obitelji i deficitarna zanimanja, kao i mjere sufinanciranja otvaranja Start up tvrtki.

- Zajedno s našom Turističkom zajednicom, a uz potporu ugostitelja i proizvođača, brendiramo našu županiju kao eno-gastro destinaciju, s ciljem povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom – zaključio je Božidar Longin.

O tome koliko je novaca povučeno iz EU fondova opširno je govorio državni tajnik Šime Erlić, inače izaslanik predsjednika Vlade na svečanoj sjednici.

- EU fondovi nude nam sve više prilika. Najveći iskorak napravili smo u prometnoj povezanosti, te ulaganje u socijalni segment i aglomeraciju. Tu je i ulčaganje u Sveučilište, u Centar za gospodarenje otpadom, u vrtziće… Sve su to EU sredstva, kao za obnovu i Providurova palača koja se u srijedu optvara – rekao je Erlić.

 
 

- EU fondovi su pogonsko gorivo razvoja Zadarske županije, a ovdje su ljudi obučeni da ta sredstva povlače – zaključio je Erlić.

Župan Longin i predsjednik Skupštine Zoran Šikić su uručili nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Nagrada Zadarske županije za životno djelo dodijeljena je posthumno Danijelu Telesmaniću Didu. Priznanje je preuzela njegova sestra.

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2021. godini dobili su: Udruga dragovoljnih darivatelja krvi Vir (područje humanitarnog rada); pater Ivo Topalović (područje prava hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata); Športski centar Višnjik (područje športa); OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje (područje osnovnoškolskog obrazovanja); Vladimir Menčik (područje športa); Policijska uprava zadarska (područje društvenog života); Udruga ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar (područje prava hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, te područja kulture, obrazovanja, povijesti i humanitarnog rada); Tankerska plovidba, (područje gospodarstva); Miljenko Lisica i Đana Bajlo (područje zdravstvenog i humanitarnog rada, ljudskih prava, športa i odgoja) i  Olive Island Marina (područje turizma).

 
 
 

U ime laureta prisutnima se zahvalio načelnik PU zadarske Antun Dražina.

- Svi mi radimo svoje izabrane poslove, obavljamo zadaće, obnašamo dužnosti ili, pak, svoje slobodno vrijeme darujemo za opće dobro. Činimo to odgovorno, najbolje što možemo, dajući sve od sebe i ne očekujući ništa više od redovne plaće, ukoliko radimo profesionalno, ili onog neopisivog osjećaja ispunjenja koji samo volonterska pomoć drugome može pružiti. Stoga je činjenica da je naš rad prepoznat i kroz dodjelu županijskih nagrada za sve nas ona, kako to ekonomisti vole reći, dodana vrijednost. Čast koja nam je ukazana da smo upravo mi izabrani, iznimna je i vrlo smo zahvalni na njoj – kazao je, među ostalim, načelnik PU zadarske Antun Dražina, dodajući da priznanja moraju biti poticaj za još bolji rad.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 195 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image