Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

26. veljače 2024.

Javni poziv za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu na poziciji Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

KLASA: 230-01/24-01/3

URBROJ: 2198-07/3-24-1

Zadar, 26. veljače 2024. godine

 

 

Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, temeljem članka 11. stavak 1. Odluke o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge iz sredstava proračuna Zadarske županije ("Službeni glasnik Zadarske županije" broj 22/15) objavljuje

J A V N I   P O Z I V

za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu na poziciji Upravnog  odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

 

 

Zadarska županija kao davatelj financijskih potpora poziva udruge, koje su programski usmjerene na zaštitu okoliša i zaštitu prirode, na prijavu programa i projekata za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Županijskog proračuna za 2024. godinu na poziciji Upravnog  odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

I. UVJETI PRIHVATLJIVOSTI PRIJAVITELJA

Svaka udruga čija je djelatnost usmjerena na zaštitu okoliša i zaštitu prirode ima pravo prijaviti svoj projekt/program.

Projekti/programi će biti razmatrani ukoliko prijavitelj udovoljava sljedećim uvjetima:

  • da je udruga upisana u Registar udruga odnosno drugi odgovarajući registar,
  • da je udruga upisana u Registar neprofitnih organizacija,
  • da je teritorijalni obuhvat djelatnosti i djelovanja udruge područje Zadarske županije ili da ostvaruje programe/projekte kojim se zadovoljavaju javne potrebe i interesi Županije,
  • da statutom utvrđeni ciljevi i djelatnosti udruge nisu u suprotnosti s Ustavom ili zakonom,
  • da vodi transparentno financijsko poslovanje u skladu s propisima o računovodstvu neprofitnih organizacija,
  • da je udruga ispunila sve obveze iz svih prethodno sklopljenih ugovora o potporama iz proračuna Zadarske županije,
  • da je udruga ispunila sve obveze s osnova plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i plaćanje poreza te drugih davanja prema državnom proračunu i proračunu Zadarske županije,
  • djelovanje udruge mora biti iz područja zaštite okoliša i zaštite prirode,
  • da je udruga sukladno članku 55. stavku 1. Zakona o udrugama (NN 74/14., 70/17, 98/19. i 151/22), uskladila statut sa Zakonom o udrugama i o tome podnijela zahtjev za upis promjena nadležnom uredu.

Ispunjavanje uvjeta da je udruga ispunila sve obveze s osnova plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i plaćanje poreza te drugih davanja prema državnom proračunu i proračunu Zadarske županije prijavitelj dokazuje potvrdom Porezne uprave o nepostojanju duga. Ispunjavanje ostalih uvjeta prihvatljivosti prijavitelja, Zadarska županija provjerava uvidom u internetom dostupan Registar udruga i Registar neprofitnih organizacija kao i provjerom u poslovnim knjigama Zadarske županije. U slučaju nemogućnosti provjere na opisani način Zadarska županija zadržava pravo tražiti dodatne dokaze o ispunjavanju uvjeta u postupku ispitivanja ispunjavanja formalnih uvjeta Javnog poziva (npr. preslika Statuta, potvrda FINA-e o zaprimanju financijskih izvještaja i dr.).

II. KRITERIJI ZA DODJELU FINANCIJSKIH SREDSTAVA

1. Institucionalna sposobnost prijavitelja (ima li prijavitelj upravljačkog kapaciteta, dovoljno iskustva i stručnog kapaciteta za provedbu planiranih aktivnosti projekata/programa, imaju li partnerske organizacije i partner(i) dovoljno upravljačkog kapaciteta, upravljački kapacitet opreme za provođenje planiranih aktivnosti te kadrovski kapacitet za provođenje planiranih aktivnosti) – maksimalno 15 bodova,

2. Relevantnost projekta/programa (koliko je projektni prijedlog relevantan u odnosu na ciljeve i prioritetna područja sukladno strateškim dokumentima Zadarske županije, jesu li ciljevi projekta/programa jasno definirani i realno dostižni, jesu li aktivnosti projekta/programa jasne, opravdane, razumljive i provedive, jesu li rezultati jasno određeni i hoće li aktivnosti dovesti do ostvarivanja rezultata, jesu li jasno definirane ciljane skupine i krajnji korisnici, pridonosi li projekt/program i u kojoj mjeri rješavanju problema korisnika te ima li projekt/program jasno definirane korisnike) – maksimalno 25 bodova,

3. Proračun (jesu li troškovi projekta/programa realni u odnosu na predviđeno vrijeme trajanja i na vrstu troškova, jesu li troškovi projekta usklađeni s planiranim aktivnostima projekta/programa) – maksimalno 20 bodova,

4. Prednosti u financiranju (planira li prijavitelj u provedbu aktivnosti uključiti volontere, hoće li udruge tijekom provedbe projekta/programa zaposliti najmanje jednog stručnjaka odgovarajuće struke u određenom području te provodi li se projekt na cijelom području županije odnosno na području više JLS) – maksimalno 15 bodova.

III. PODRUČJA AKTIVNOSTI ZA PRIJAVU PROJEKTA I PROGRAMA

Potpore se odobravaju udrugama za programe i projekte od interesa za opće dobro u Zadarskoj županiji temeljem Odluke o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge iz sredstava proračuna Zadarske županije ("Službeni glasnik Zadarske županije" broj 22/15.), a sukladno strateškim i planskim dokumentima Zadarske županije, u sljedećim prioritetnim područjima:

-  zaštita okoliša i

-  zaštita prirode.

IV. UVJETI JAVNOG POZIVA

Ukupno planirana vrijednost Javnog poziva je 20.000,00 eura.

Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu ili projektu je 2.500,00 eura.

Programi ili projekti mogu se financirati u cijelom ili u djelomično zatraženom iznosu na način da se isplata u pravilu obavlja jednokratno i to 45 dana od dana sklapanja ugovora o dodjeli potpore.

Jedan prijavitelj može prijaviti i ugovoriti jedan projekt u okviru ovog Javnog poziva, na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Ista udruga može biti partner na više projekata unutar prioritetnih područja Javnog poziva.

Prijavitelj može djelovati u partnerstvu s jednom ili više udruga koje moraju ispunjavati sve uvjete prihvatljivosti koje vrijede za prijavitelje.

V. PRIJAVNA DOKUMENTACIJA

Prijava za dodjelu potpore podnosi se na propisanim obrascima:

  • obrazac opisa programa ili projekta (Obrazac 1)
  • obrazac proračuna programa ili projekta (Obrazac 2)

Prijavi se obvezno prilažu dokazi o ispunjavanju uvjeta i to:

  • Potvrda Porezne uprave o nepostojanju duga kao dokaz da je udruga ispunila sve obveze s osnova plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i plaćanje poreza te drugih davanja prema državnom proračunu i proračunu Zadarske županije,
  • Izjava o partnerstvu prijavitelja i partnera u slučaju prijave programa ili projekta u partnerstvu s jednom ili više udruga (Obrazac 3)
  • Izjava da nema nepodmirenih obveza prema proračunu Zadarske županije (Obrazac 4)
  • Izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja (Obrazac 5).

Obrazac opisa i proračuna programa/projekta (Obrazac 1 i 2), obrazac izjave o partnerstvu (Obrazac 3), obrazac izjave da  nema nepodmirenih obveza prema proračunu Zadarske županije (Obrazac 4) i obrazac izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja (Obrazac 5) čine sastavni dio ovog Javnog poziva i dostupni su u SOM sustavu. Obrasci moraju biti popunjeni elektronski, propisno ovjereni, skenirani i pravilno učitani u sustav.

VI. ROK, NAČIN I MJESTO PODNOŠENJA PRIJAVE

Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave Javnog poziva, a završava 27. ožujka 2024. godine.

 

Zahtjev se podnosi isključivo u elektronskom obliku, odnosno putem SOM sustava.

Način prijave i registracije u SOM sustavu nalazi se u dokumentu Upute za korisnike SOM sustava.

Dva su osnovna uvjeta za završetak postupka prijave na javni poziv:

a) registracija prijavitelja u sustavu putem linka https://som-natjecaj.eu/authentication/register klikom na isti otvara se direktni preglednik u kojem potencijalni prijavitelj otvara svoj račun kao novi korisnik, odabire vrstu registracije, potom popunjava podatke o korisniku i potvrđuje otvaranje računa. Registracija prijavitelja i otvaranje korisničkog računa (u daljnjem tekstu: Korisnik) omogućit će istom pretraživanje natječaja, preuzimanje dokumentacije otvorenih natječaja te slanje prijave elektroničkim putem. Odabirom „Registracija“ i popunjavanjem traženih podataka te odabirom Registriraj, Korisnik ispunjava uvjete za moguću prijavu na javni poziv

b) prijava korisnika na javni poziv – putem linka https://som-natjecaj.eu/authentication/login .

U slučaju tehničkih poteškoća, potrebno je pisati na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili, ukoliko je nužno potrebno, nazvati INFO TELEFON ako postoji problem oko same registracije i prijave ili poteškoća prilikom ispunjavanja same prijave na broj 091/618-8694 (isključivo u radnom vremenu između 08:00 i 16:00 sati).

Zakašnjele, nepotpune ili na drugi način podnesene prijave protivno uvjetima iz ovog Javnog poziva neće se razmatrati.

VII. PROCJENA PRIJAVA I DONOŠENJE ODLUKE O DODJELI POTPORA

Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove će najkasnije u roku 30 dana od isteka roka za podnošenje prijava provesti postupak provjere potpunosti i pravovremenosti prijava te prijave koje ispunjavaju formalne uvjete bez odlaganja dostaviti Povjerenstvu za ocjenjivanje.

Povjerenstvo za ocjenjivanje odlukom osniva i imenuje župan na prijedlog Upravnog odjela za Prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Povjerenstvo za ocjenjivanje će nakon razmatranja i ocjena prijava koje ispunjavaju formalne uvjete najkasnije u daljnjem roku od 30 dana izraditi prijedlog odluke o odobravanju potpora te ga dostaviti županu na nadležno odlučivanje. Odluku o odobrenju potpora donosi župan.

VIII. OBJAVA REZULTATA JAVNOG POZIVA

Rezultati Javnog poziva s podacima o udrugama kojima su odobrene potpore, programima i projektima i iznosima potpora, objavit će se na mrežnoj stranici Zadarske županije https:// www.zadarska-zupanija.hr/ natjecaji -i-javna-nabava/potpore-i-priznanja/rezultati-natječaja

 u roku od 8 dana od donošenja odluke župana o odobrenju potpora čime će se sve udruge smatrati obaviještene o rezultatima Javnog poziva.

Zadarska županija će udrugama koje su nezadovoljne odlukom o odobrenju potpora omogućiti pravo na prigovor, što će jasno biti naznačeno u javno objavljenim rezultatima Javnog poziva. Prigovor se može podnijeti isključivo na proceduralnu povredu natječajnog postupka, dok se ne može podnijeti na sadržaj odluke o neodobravanju sredstava ili visini sredstava.

IX. UGOVARANJE PROVEDBE PROGRAMA/PROJEKATA

S udrugom kojoj je odobrena potpora za  projekt ili program Zadarska županija zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obveze udruge i Zadarske županije u roku 30 dana od donošenja odluke župana o dodjeli potpora.

X. DODATNE INFORMACIJE

Sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se postavljati isključivo elektroničkim putem najkasnije 5 dana prije isteka Javnog poziva, slanjem upita na adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Tekst Javnog poziva objavljen je dana 26. veljače 2024. godine na mrežnoj stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr, a obavijest o objavi Javnog poziva u dnevnom tisku.

 

UPRAVNI ODJEL ZA PROSTORNO UREĐENJE, ZAŠTITU OKOLIŠA I KOMUNALNE POSLOVE

Više informacija

  • Napomena:

    Prijave na OVAJ Javni poziv primaju se isključivo u elektronskom obliku putem SOM sustava.
    Način prijave i registracije u SOM sustavu nalazi se u dokumentu UPUTE ZA KORISNIKE SOM SUSTAVA.

    Link za registraciju: https://som-natjecaj.eu/authentication/register

    Link za prijavu: https://som-natjecaj.eu/authentication/login

     

    9. svibnja 2024. godine, objavljenu su rezultati Javnog poziva

  • Status natječaja: Završen
  • Rok za podnošenje: Krajnji rok za podnošenje prijava: 27.03.2024. godine
  • Odluka: 9. svibnja 2024. godine objavljeni su rezultati javnog poziva

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image