Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

18. studenog 2021.

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, simboličnom kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine, 18. studenoga odana počast i poštovanje škabrnjskim žrtvama .

18. studenog 1991. godine u rano jutro dogodio se zločin pokolja 44 hrvatskih civila, uglavnom starije životne dobi, u njihovim domovima i dvorištima na njihovom kućnom pragu. U Domovinskom ratu ubijeno je 86 škabrnjskih branitelja i civila, a šestero ih je u poraću poginulo od mina.

Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu održano je dostojanstveno .

Na ulazu u Škabrnju, predjelu Ambar načelnik općine Ivan Škara  je na komemorativnom skupu podsjetio na dane napada na mjesto prije 30 godina i njezine branitelje te kazao: „U Škabrnji je tog dana počinjen jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu, i to je ono što nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Danas smo se ovdje okupili da se prisjetimo i odamo počast svim nedužnim žrtvama koje su stradale tog dana, ali i danima i godinama kasnije. Njihove živote više ne možemo vratiti, ali možemo i moramo napraviti sve da zauvijek čuvamo uspomenu na njih kao nešto najsvetije. Zato je naša obveza da pričamo našoj djeci i mladima priču o Škabrnji, ponosnom hrvatskom mjestu koje je doživjelo najveću tragediju, ali je nastavilo živjeti i pokazalo kako se voli svoja Domovina i svoj rodni kraj.“

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjestu masovne grobnice.

Žrtvama Škabrnje počast su odali izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić sa izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom te saborskim zastupnicima Grozdanom Peri,  Radom Šimičevićem i Antom Bačićem, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković , ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica,  ministrica kulture i medija  Nina Obuljen Koržinek i ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnici Žarko Katić, Šime Mršić, Šime Erlić i Josip Bilaver,  izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, župan Zadarske županije Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem i predsjednikom Županijske skupštine Zoranom Šikićem, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Šibensko-kninske županije Marko Jelić,  gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Na Spomen obilježju masovne grobnice vijenac je  položila  Ljubica Krcić u ime Zajednice udruga hrvatskih  civilnih stradalnika Domovinskog rata, a  u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons Želimir Puljić zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.  

Kod središnjeg križa i spomen – obilježja poginulih na groblju Sv. Luke u Škabrnji izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a škabrnjska djeca položila su 86 ruža za sve škabrnjske žrtve.

Pročitano 19 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image