Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

30. rujna 2021.

Dan Općine Preko: Stigao brod za hitni prijevoz pacijenata vrijedan 2,5 milijuna kuna

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, uručenjem godišnjih priznanja i primopredajom novog broda za hitni prijevoz pacijenata s otoka, u Preku je svečano je obilježen Dan Općine Preko i blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila.

„Kao što znate, uslugu hitnog prijevoza pacijenata brodom imamo već 16 godina i nebrojeno je puta opravdala svoju svrhu i postojanje. Godišnje u prosjeku imamo oko 450 intervencija, što znači da smo u 16 godina prevezli gotovo cjelokupno stanovništvo oba otoka – Ugljana i Pašmana. Međutim, s obzirom na starost dosadašnjeg broda, troškove njegova održavanja i funkcioniranja, na sve veće zahtjeve koji dolaze zajedno s razvojem te pritisak u sezoni zbog sve većeg broja turista, bilo je neophodno nabaviti novi brod kako bismo osigurali što kvalitetniju medicinsku uslugu za stanovnike, posjetitelje i turiste otoka Ugljana i Pašmana“, istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić dodavši  kako je novi brod duži (12 m), brži (maksimalno 25 čvorova), sigurniji, može prevoziti dva pacijenta odjednom za razliku od staroga, a i njegovo održavanje bit će ekonomičnije i jednostavnije.

„Naša usluga hitne pomoći i do sada je bila zaista kvalitetna i brza, ali kupnjom novog broda ljestvicu smo podigli za još jednu stepenicu. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su prije 16 godina uspostavili i omogućili dosadašnju uslugu hitne pomoći brodom, a za ovaj novi brod posebno zahvaljujem Ministarstvu zdravstva i Zadarskoj županiji, koji su sufinancirali njegovu nabavu u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a milijun kuna financira Općina Preko“, naglasio je Brižić.

Župan Božidar Longin, koji je na obilježavanju Dana Općine Preko bio i izaslanik predsjednika Vlade RH, kazao je kako županija uvijek pomaže aktivnosti na otoku, bilo izravnom financijskom pomoći ili putem županijskih ustanova i razvojnih agencija.

„Naša Županijska uprava za ceste sa 2,2 milijuna kuna sanirala je kolnik županijske ceste prema Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, dok je Županijska lučka uprava uložila oko dva milijuna kuna u sanaciju i rekonstrukciju luke u Čeprljandi. O mladima vodimo brigu i kao osnivači ovdašnje osnovne škole u kojoj već niz godina osiguravamo i sredstva za pomoćnike u nastavi kroz projekt Inkluzija, a ukupno je u rad ovdašnje osnovne škole u dvogodišnjem razdoblju uloženo više od 15 milijuna kuna“, poručio je Longin dodavši kako ga vesele odlične turističke brojke na području cijele županije, a Općina Preko pohvalila se s povećanjem noćenja od 10 posto u odnosu na 2019. godinu.

„Sigurnost je trenutno glavni brend Zadarske županije i zato ne čude odlične brojke koje bilježi naš turizam. Turizam zahtijeva i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a ono što ovdje posebno treba pohvaliti jest nabava nove brodice za prijevoz bolesnika. Koristim prigodu i upućujem pohvalu Općini Preko na čelu s načelnikom Jurom Brižićem koja je prepoznala potrebu stanovništva oba otoka, ali i gostiju“, rekao je Longin.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Općine Preko:

Udruga žena Luzor – za doprinos u razvoju kulture i tradicije Općine Preko, Udruga mladih Jarac – Lukoran – za doprinos u razvoju društvenog života u Općini Preko, Basket klapa otoka Ugljana – za doprinos u očuvanju tradicijskog klapskog pjevanja, Kamp Ugljan Resort – za doprinos u razvoju turizma Općine Preko, Tomislav Ivanov – za doprinos u promicanju Općine Preko kroz fotografski i snimateljski rad te fra Božo Sučić, gvardijan Samostana sv. Pavla Pustinjaka – za doprinos u području kršćanske duhovnosti te očuvanju kulturno-povijesne i sakralne baštine Općine Preko.

Pročitano 26 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image