Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

30. svibnja 2023.

Otvorena 10. međunarodna umjetnička kolonija Muk na Lazaretu

Na otoku Ošljaku, najmanjem naseljenom otoku u Zadarskoj županiji, svečano je otvorena 10. Međunarodna umjetnička kolonija „MUK na Lazaretu 23.“ koju organiziraju Udruga Kreativa - Ošljak i Udruga Mladih "Kumbul" Ošljak, dok su suorganizatori Narodni muzej Zadar i Gradska galerija Bihać.

Organizatore i sudionike jubilarne umjetničke kolonije pozdravili su načelnik Općine Preko Jure Brižić i župan Božidar Longin, dok je prigodnim govorom koloniju otvorio književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. U programu je sudjelovala i Branka Valčić koja je recitirala poeziju čakavskog pjesnika Ante Tonija Valčića.

„Kažu da je upravo umjetnost najbolji način uspostavljanja suradnje. Jezik likovne, kao i glazbene, umjetnosti ne treba prevoditelje. Jedinstven je i univerzalan i razumiju ga svi oni koji su se spremni predati zavodljivosti boja, oblika, crta, poteza… Lazaret je spojio dvije udruge i dva muzeja. Spojio je dvije zemlje kojima granicu predstavlja čarobna bistra rijeka Una što upravo na području Zadarske županije počinje svoj život i kreće prema Bihaću odakle nam stižu dragi gosti“, poručio je župan Longin dodavši da ga veseli održavanje kolonije upravo na Ošljaku, na otočiću koji kao da je ostao oaza mira i netaknute prirode.

„Njegova kulturna baština je bogata i možda je ova kolonija upravo dobra prilika za njeno bolje upoznavanje i revitalizaciju. Vidimo da Ošljak može puno toga ponuditi i gostima i samim našim građanima stoga je održavanje umjetničke kolonije pravi korak prema ostvarivanju mnogih novih projekata“, ustvrdio je župan.

Umjetničku koloniju, inicirala je i vodi Vesna Sabolić, sociolog i organizator kulturnih djelatnosti, a ovogodišnji umjetnički voditelj je Nermin Delić, povjesničar umjetnoti i direktor Gradske galerije Bihać.

Pokrovitelji ove manifestacije su Zadarska županija i Općina Preko, a rad udruge potpomažu i TZ Općine Preko, Art&Dizajn Bihać, kao i restoran „Lazaret“, koji je svečano i otvorio svoja vrata uz organiziranje ovogodišnje Međunarodne umjetničke kolonije „Muk na Lazaretu 23.“

Pročitano 29 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image