Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

05. listopada 2023.

Svečano otvorena solarna elektrana Bukovica

U podnožju jaseničkog vjetroparka na području Bravara podno Velebita svečano je otvorena solarna elektrana Bukovica. Riječ je o ulaganju slovenske energetske grupe InterEnergo u austrijskom suvlasništvu. Izgrađena je u općini Jasenice kod bivše Tvornice glinice Jadral, gdje je prije četiri godine pokrenut i projekt vjetroparka Jasenice. Solarna elektrana Bukovica snage 6,25 MW, godišnje može osigurati održivu energiju za oko 3 500 kućanstava.

Na svečanosti otvaranja nazočan je bio Nj.E. Josef Marcus Wuketich austrijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj , zamjenik župana Šime Vicković, predstavnici tvrtke Interenergo, predstavnici lokalne samouprave te brojni drugi.

Razvoj održive energetske infrastrukture doprinosi dobiti lokalne zajednice i zelenoj transformaciji naše regije. Zamjenik župana Šime Vicković tim je povodom istaknuo kako je Zadarska županija predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije.

“Prije nekoliko smo dana novim urbanističkim planom stvorili nove zone za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Potičemo ovakve projekte, kao i zelenu tranziciju i okretanje ka obnovljivim izvorima energije, kako na velikoj razini, kao što je ova solarna elektrana, tako i na privatnim domovima, gdje sufinanciramo izgradnju solarnih elektrana na krovovima”, kazao je Vicković, podsjetivši kako za materijale koji se ugrađuju u ovakvu infrastrukturu vrijedi nulta stopa PDV – a.

Načelnik općine Jasenice Stipe Vulić naglasio je kako se rijetko koja općina u Hrvatskoj može pohvaliti već dvjema izgrađenim sunčanim elektranama na svom području.

“Ovaj događaj simbolizira našu predanost u korištenju obnovljivim izvorima energije, iako ovo područje nosi biljeg ekološke katastrofe naslijeđene iz prošlosti, tj. bivše tvornice glinice. Izlijevanje toksičnog crvenog mulja, koje prijeti Zrmanji strah je s kojim svaki dan živimo, no nadamo se da ćemo u budućnosti napokon zatvoriti tu knjigu. Predani smo čistoj i obnovljivoj energiji, kao i održivom razvoju, jer budućim generacijama želimo pružiti siguran dom, kako bi klimatski ekstremi i prirodne katastrofe ne bi postali našom svakodnevicom”, poručio je Vulić, najavivši i daljnje planove za sanaciju crnih ekoloških točaka.

„U uskoj suradnji s Općinom Jasenice i našim partnerima, danas smo otvorili našu prvu sunčanu elektranu u Hrvatskoj i time učinili još jedan važan korak prema održivijoj energetskoj budućnosti regije. S Općinom Jasenice izvrsno surađujemo već godinama, a naša uspješna suradnja najprije je stvorila vjetroelektranu, a danas i sunčanu elektranu. Raduje nas što su općine spremne sudjelovati u razvoju održivih energetskih projekata”, rekao je prilikom otvorenja elektrane Blaž Šterk, direktor Interenerga.

Pročitano 18 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image