Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

26. listopada 2023.

Susret zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija

Od 26. do 27. listopada 2023.godine u Zadru se održava tradicionalni susret jadranskih županijskih zavoda.

Domaćin ovog susreta je Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije. Otvaranju susretu su uz predstavnike jadranskih zavoda nazočili i predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Skupu se uvodno obratio Šime Vicković, zamjenik župana i Stipe Gverić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.

„Ovakvi susreti za vas su ne samo prilika već i potreba. Mjesto je to na kojem ćete imati priliku čuti novosti iz resornog Ministarstva i Zavoda za prostorni razvoj, ali i postaviti sva ona pitanja koja vam se nameću u svakodnevnoj provedbi i primjeni propisa, razmijeniti iskustva i doći do nekih rješenja koja će vam dugoročno olakšati rad. Zakoni nastaju na temelju potrebe za uvođenjem reda. Red u prostoru temelj je svakom drugom redu, jer bez njega nema ni kvalitetne komunalne ni društvene infrastrukture“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Državna tajnica resornog ministarstva Dunja Magaš govorila je o novinama u Zakonima u nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je vođena rasprava o temama/problemima koji su zajednički jadranskim županijama.

Za jedinice regionalne i lokalne samouprave najveća promjena je u Zakonu o nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu kojim se želi postići funkcionalna i financijska decentralizacija raspolaganja i upravljanja nekretninama, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja i trebao bi omogućiti ubrzavanje investiranja, jer će u narednoj godini državnim nekretninama raspolagati županije, gradovi sjedišta županija i ostali veliki gradovi.

Umjesto da se na jednom mjestu, tj. u Ministarstvu, rješava godišnje deset tisuća zahtjeva, primjenom novog zakona taj će posao raditi 46 institucija u županijama i u većim gradovima. To će ubrzati rješavanje postupaka i pojednostaviti procedure te omogućiti decentralizirano financiranje, pri čemu će se 20 posto troška po nekretnini preusmjeriti lokalnim jedinicama.

Pročitano 39 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image