Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

11. rujna 2024.

Zadarska županija i ove godine pokriva sve troškove školovanja učenicima deficitarnih zanimanja

S ciljem poticanja učenika na upisivanje programa deficitarnih zanimanja, Zadarska županija će, kao i u prethodnim godinama, sufinancirati troškove srednjoškolskog obrazovanja za učenike u deficitarnim zanimanjima u srednjim školama kojima je osnivač Zadarska županija i to osiguravanjem besplatnog prijevoza, smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu te osiguravanjem besplatnih udžbenika.

Župan Božidar Longin donio je Odluku o financiranju udžbenika učenika prvih razreda novih deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija, za školsku godinu 2024./2025. (Službeni glasnik Zadarske županije, broj 12/24) kojom se utvrđuje način financiranja troškova nabave udžbenika učenika prvih razreda novih deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija za školsku godinu 2024./2025.

Odlukom je definirano da Zadarska županija može osigurati besplatno srednjoškolsko obrazovanje za učenike prvih razreda novih deficitarnih zanimanja među ostalim aktivnostima i osiguravanjem besplatnih udžbenika. Ove godine je osigurana nabava udžbenika za oko 130 učenika prvih razreda novih deficitarnih zanimanja za što je izdvojeno 32 tisuće eura. Učenici i roditelji/skrbnici imaju obvezu i moraju brinuti o tome da, nakon završetka nastavne godine neoštećene udžbenike vrate školi kako bi ih mogle koristiti i sljedeće generacije učenika.

Deficitarno zanimanje podrazumijeva ono zanimanje koje se nalazi u Preporukama za upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za Zadarsku županiju, za 2024. godinu.

Deficitarna zanimanja u Zadarskoj županiji u školskoj godini 2024./2025. su (u trogodišnjim programima) konobar/konobarica, kuhar/kuharica, zidar/zidarica, tesar/tesarica, armirač/armiračica, vozač/vozačica motornog vozila, pekar/pekarica, CNC operater/CNC operaterka, bravar/bravarica, stolar/stolarica, slastičar/slastičarka, keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, mesar/mesarica, soboslikar-ličilac/soboslikarica-ličiteljica, instalater/instalaterka kućnih instalacija, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, elektroinstalater/elektroinstalaterka, staklar/staklarica, elektromehaničar/elektromehaničarka, vrtlar/vrtlarica.

Nova deficitarna zanimanja prema Preporukama HZZ-a za Zadarsku županiju za 2024. su vodoinstalater/ka, autolimar/ica, automehatroničar/ka i frizer/ka.

U četverogodišnjem programu deficitarna zanimanja su medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege, farmaceutski tehničar/farmaceutska tehničarka i tehničar zaštite osoba i imovine/tehničarka zaštite osoba i imovine.

„Zadarska županija svake godine financira nabavu udžbenika za učenike deficitarnih zanimanja te će s tim nastaviti i ubuduće, a sufinanciramo i troškove smještaja učenika deficitarnih zanimanja u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar“, istaknuo je resorni pročelnik Ivan Šimunić dodavši da ovo pravo ostvaruju učenici deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija za sve godine obrazovanja, a koji imaju prebivalište na području Zadarske županije.

Uz to, Zadarska županija financira, odnosno sufinancira i troškove prijevoza učenika srednjih škola sukladno Odluci o kriterijima i načinu financiranja i sufinanciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola Zadarske županije za školsku godinu 2024./2025..

Temeljem te odluke sufinanciraju se troškovi međumjesnog javnog prijevoza u iznosu od 15 posto osim za deficitarna zanimanja, sufinanciraju troškovi međumjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 25 posto i financiranje troškova mjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 100 posto.

Financiranje, odnosno sufinanciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola Zadarska županija provodi od školske godine 2005./06. Od ukupno 2870 učenika u prijevozu, 1801 učenik je u nekom od deficitarnih zanimanja.

Pročitano 97 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image