Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

24. rujna 2024.

Održana konferencija Demografija u fokusu: istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva

„Demografija u fokusu: istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva“ naziv je konferencije koju je u Centru za razvoj i edukaciju Poličnik organiziralo
Ministarstvo demografije i useljeništva i Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji sa Zadarskom županijom i Općinom Poličnik organiziraju konferenciju: Na konferenciji se razgovaralo o demografskim trendovima, mjerama pronatalitetne politike Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko- neretvanske županije. Također, a  na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta o demografskoj slici Južne Dalmacije.Na konferenciji su, uz ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića, sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župani Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije, predstavnici gradova i općina iz Južne Dalmacije te predstavnici akademske zajednice.

Općina Poličnik prepoznata je kao svijetli primjer demografskih mjera. Kod rođenja prvog djeteta općina roditeljima isplaćuje potporu od 265 eura, za drugo dijete 398, treće 663, za četvrto, peto i više djece isplaćuje novčanu potporu u visini od 929 eura.

U tri godine u Općini Poličnik uloženo je preko 114.000 eura za poboljšanje materijalni uvjeta u dječjim vrtićima.

Općina Poličnik provodi projekt naselja za mlade obitelji. Stambena zona trebala bi biti dovršena do kraja 2024 godine, s preko 60 stambenih objekata za mlade obitelji.

„Novi moment demografske obnove koji nam je nužan treba biti rezultat zajedničkog rada nacionalne i lokalne razine. Stambena zona koju gradimo na lokalitetu bivšeg divljeg odlagališta bit će novi dom za brojne mlade obitelji, a u sedam kuća obitelji već žive. Dvadeset eura platili su za metar kvadratni, a smanjit ćemo im i životne troškove. S gradom Zadrom želimo izgraditi novu stambenu zonu bez velikih stambenih zgrada, sa seoskim štihom“, naglasio je Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.

Župan Zadarske županije Božidar Longin tim je povodom naglasio kako Zadarska županija jako dobro kotira po pitanju demografije.

„Itekako aktualna tema kojom na nacionalnoj razini nismo nimalo zadovoljni, iako smo kao regija u nešto povoljnijem položaju. U blagom smo trendu opadanja broja stanovnika, što daje naslutiti da naše mjere i subvencije imaju pozitivne efekte, kazao je Longin. U prošloj godini rođeno je 1.448 djece, dok broj umrlih debelo nadmašuje tu brojku. Među tri smo županije s najmanjim odljevom stanovništva. Želimo biti regija u koju se useljava. Kroz niz se različitih programa oko 12 milijuna eura ulaže u demografsku obnovu. Rodiljne naknade nisu faktor koji odlučuje o prinovi.

Blizina vrtića ili škole, zdravstvo, priuštivost stanovanja i stalan posao uvjet su sigurnog života. Pedeset vrtića već je dograđeno, a 15 škola proširit će se s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave“, rekao je župan.

„Male općine upravo su kroz demografske mjere opravdale svoje postojanje. Demografski očuvati broj stanovnika ostao je cilj koji još uvijek nismo ispunili. Negativni demografski priraštaj europske zemlje dovodi u podređeni položaj u odnosu na ostatak svijeta. Održavanje gospodarskog rasta na koji smo navikli sa sobom povlači zakon migracija na koji moramo kao društvo odgovoriti. Samo u mom resoru radi preko 70 tisuća stranih radnika koje uspješno moramo integrirati u naše društvo“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Branko  Bačić, dodavši kako su demografija, dekarbonizacija i digitalna transformacije tri temelja buduće politike Vlade.

U panelu „Demografski izazovi Južne Hrvatske“ sudjelovali su ministri Šipić, Erlić i Bačić te državna tajnica Marija Pletikosa.

Upozorilo se na činjenicu kako upravo žitelji dalmatinskih županija, naročito u gradovima i naseljima uz obalu imaju najveći problem s priuštivošću stanovanja, dok s druge strane zaleđe Dalmacije polako izumire.

Ministar Bačić je pak, govoreći o stambenom zbrinjavanju kao osnovi demografske revitalizacije, poručio kako su građani s pravom nezadovoljni zbog rasta cijena nekretnina dok je ministar Erlić objasnio  kako europski fondovi služe mladim obiteljima i zajednicama općenito, bilo da je riječ o ulaganjima u odgoj i obrazovanje, sufinanciranje stanovanja ili ulaganja u komunalnu infrastrukturu ili pak brigu o starim i nemoćnim osobama.

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa na kraju je panela rezimirala kako je starenje stanovništvo i briga o osobama treće dobi kompleksno pitanje koje je sve teže riješit, ali i da seu socijalnoj  politici danas nudi cijela lepeza usluga pa tako i one namijenjene korisnicima treće dobi koji žele ostariti u svojim domovima.

U sklopu konferencije “Demografija u fokusu: Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva” održana je panel rasprava “Demografske mjere na regionalnoj razini RH”

U panelu su sudjelovali župani jadranskih županija Dubrovačko-neretvanske Nikola Dobroslavić, Splitsko-dalmatinske Blaženko Boban, Šibenko-kninske Marko Jelić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković i poduzetnik- povratnik Kocky Surać.

U raspravi se moglo čuti na koji način dalmatinske županije rješavaju demografske izazove, kojim mjerama potiču ravnomjerni razvoj županija te što bi županijama pomoglo da se lakše suočavaju s negativnim demografskim trendovima.

„Za poboljšanje demografske slike ključno je usmjeriti mjere prema poticanju obitelji na osnivanje i proširenje te stvaranju uvjeta koji podržavaju dugoročnu održivost stanovništva. To podrazumijeva poticaje za mlade obitelji, povećanje dostupnosti stanovanja, fleksibilnost na radnom mjestu za roditelje, razvoj vrtića i škola te poboljšanje zdravstvene i socijalne skrbi. Potrebno je također usmjeriti resurse prema zapošljavanju i zadržavanju mladih, posebno u ruralnim područjima, kako bi se smanjila depopulacija i osigurao ravnomjerni razvoj“ - rekao je na panelu zamjenik župana Šime Vicković.
U okviru konferencije ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić potpisao je Sporazume o izvođenju nastave hrvatskoga jezika i kulture za stipendiste Ministarstva demografije i useljeništva s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i Zadru.

 

Foto:  Mislav Klanac/Zadarski list

Pročitano 82 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image