Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

16. listopada 2024.

Potpisan sporazum - osniva se Hrvatski muzej maritimne kulture u Zadru

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa u projektu osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru.

Sporazum su potpisali predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, uz nazočnost akademika Nikole Bašića, inicijatora osnutka Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru.

Svi potpisnici sporazuma preuzeli su obvezu osnivanja Hrvatskog muzeja maritimne kulture kao samostalne pravne osobe u svojstvu suosnivača, a muzej će se nalaziti u postojećim i novoizgrađenim prostorima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. Zadar bi tako u prostoru HAZU na Obali kneza Trpimira i dogradnjom restauratorske radionice trebao dobiti tisuću metara četvornih muzejskog prostora organiziranog prema najsuvremenijoj praksi, a integracijom susjednih javnih površina - perivoja Vile Dirce i Maraska parka dobit će se tematizirano muzejsko predvorje na najljepšem obalnom području grada.

Potpisom sporazuma Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obvezala se omogućiti rekonstrukciju i gradnju, dok se Grad Zadar obvezao izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju te omogućiti gradnju u okolnom parku gdje bi se uredio muzej na otvorenom. Zadarska županija obvezala se staviti u funkciju muzejske lučice obližnji obalni pojas radi organizacije muzejskih aktivnosti i izlaganja plovila i druge muzejske građe na obalnoj i morskoj površini, a Sveučilište u Zadru obvezalo se aktivno sudjelovati u znanstvenom profiliranju Muzeja, što uključuje preuzimanje izrade muzeološkog elaborata te pomoć u osiguranju zaposlenika Muzeja, sukladno Zakonu o muzejima.

Svi suosnivači su se obvezali iznalaziti put uspješnoj kandidaturi projekta osnivanja i izgradnje zgrade Muzeja i muzeja na otvorenom za financiranje iz EU fondova i drugih izvora, afirmirajući uključivi i sinergijski karakter sveukupnog projekta prema muzeološkom konceptu s idejnim urbanističkim i arhitektonskim rješenjem i iskazom svih površina zatvorenih i otvorenih sadržaja.

„Naša županija oduvijek je bila okrenuta moru. Sjetimo se samo da je prvi spomen ribarstva u Hrvatskoj povijesti darovnica iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana, a i dan danas su na svim morima svijeta poznati naši ribari. Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca. U današnje vrijeme važno je istaknuti i činjenicu da smo pioniri marikulture te županija u kojoj se i uzgaja i lovi najveći postotak bijele i plave ribe u Hrvatskoj“, poručio je tom prigodom župan Božidar Longin dodavši da je sve navedeno vodilo prema potrebi da se maritimna kultura našega područja stručno obradi, ali i prezentira, na suvremenom posjetitelju prihvatljiv i zanimljiv način.

Prema idejnom konceptu, sadržaj Hrvatskog muzeja maritimne kulture trebao bi obuhvatiti pomorski dio s naglaskom na lokalnu pomorsku kulturu grada i regije razvijen na tragu regionalne pomorske povijesti, ribarski dio s naglaskom na lokalni, ali i ukupni hrvatski doprinos ribarskoj kulturi i povijesti svijeta i marikulturni dio s naglaskom na suvremeni i budući održivi razvitak marikulturnog gospodarstva, koji predvodi upravo Zadar i Zadarska županija.

Pročitano 89 puta

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image