Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Savjetovanje s javnošću

Pogledajte otvorena i završena savjetovanja s javnošću

Pravni okvir

Europski propisi i Zakon o pravu na pristup informacijama

Kontakt

Kontakt službenika za zaštitu osobnih podataka:
zastitaosobnihpodataka@zadarska-zupanija.hr
Poštanska adresa:
Zadarska županija
Božidara Petranovića 8.
23 000 Zadar

24. listopada 2023.

Poziv na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću o nacrtu prijedloga plana davanja koncesija na pomorskom dobru Zadarske županije za 2024. godinu

POZIV

na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću o

NACRTU PRIJEDLOGA PLANA DAVANJA KONCESIJA NA POMORSKOM DOBRU ZADARSKE ŽUPANIJE ZA 2024. GODINU

 

PRAVNI TEMELJ:

Sustav koncesija u Republici Hrvatskoj uređen je Zakonom o koncesijama (Narodne novine, broj 69/17, 107/20). Zakon predstavlja krovni propis kojim se na općoj razini uređuju sva osnovna pitanja vezana za koncesije.

Zakonodavni okvir za koncesije, uz Zakon o koncesijama, čine i posebni propisi kojima se uređuju koncesije u pojedinim područjima i za pojedine djelatnosti.

Davanje koncesija na pomorskom dobru regulirano je Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ 83/23), a postupak je detaljnije uređen Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru („Narodne novine“ 23/04, 101/04, 39/06, 63/08, 125/10, 102/11, 83/12, 10/17) (u daljnjem tekstu: Uredba). Predmetna Uredba sukladno članku 231. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ostaje na snazi do stupanja na snagu uredbe kojom se utvrđuju početni iznosi naknade za koncesiju u ovisnosti o namjeni koncesije, obuhvaća li koncesija gradnju ili samo gospodarsko korištenje, o zonama, stupnju isključenja opće upotrebe te minimalnom sadržaju ponude i minimalnim kriterijima za ocjenjivanje ponuda.

Sukladno članku 56. stavku 7. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ broj 83/23), Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet, kao nadležno tijelo, provodi pripremne radnje za davanje koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra za predmete koji su od interesa i značaja za jedincu područne (regionalne) samouprave i koncesije u ostalim zaštićenim dijelovima prirode na rok do 20 godina, a čija je namjena planirana prostornim planom i to:

1. za luku posebne namjene

2. za nautičko sidrište

3. za privezište

4. za zahvaćanje mora (npr. punjenje bazena morskom vodom, eksploatacija mora za medicinske proizvode, desalinizatori, za uzgoj ribe i drugih morskih organizama i sl.)

5. za korištenje snage mora za grijanje i/ili hlađenje, postavljanje i upotrebu solarnog/fotonaponskog sustava te za druga inovativna rješenja koja se odnose na energetsku učinkovitost

6. za obavljanje proizvodnih i uslužnih djelatnosti (npr. morska solana, ugostiteljski objekt, objekt za proizvode ribarstva i akvakulture, uključujući žive školjkaše i dr.)

7. za objekt prometne infrastrukture i suprastrukture (aerodrom na vodi, helidrom i sl.)

8. za gospodarsko korištenje morske plaže

9. za pomorski servis, izgrađeni plažni ili bazenski objekt

10. za uzgoj ribe i drugih morskih organizama, s potrebnom popratnom infrastrukturom koja uključuje i plutajuće objekte koji su postavljeni na lokaciji koncesije i koriste se za djelatnost akvakulture

11. i za drugu namjenu

Člankom 78. stavak 1. Zakona o koncesijama („Narodne novine“ broj 69/17, 107/20) davateljima koncesija propisana je obveza izrade godišnjih i srednjoročnih (trogodišnjih) planova davanja koncesija.

           

Obveza je davatelja koncesije izraditi godišnji plan davanja koncesija za 2024. godinu te ga do kraja siječnja iduće godine dostaviti ministarstvu nadležnom za financije.

OBRAZLOŽENJE:

Zakon o koncesijama u članku 78. stavku 1. propisuje sadržaj godišnjeg plana davanja koncesija, a to je: planirani broj koncesija, predviđene vrste i predmete koncesija, rokove na koje se koncesije planiraju dati, pravnu osnovu za davanje koncesije, procijenjenu godišnju naknadu za pojedinu koncesiju, popis ugovora o koncesiji koji istječu u godini na koju se plan odnosi s napomenom za koje se koncesije planira novi postupak davanja koncesije te obrazloženjem razloga za eventualno neplaniranje davanja nove koncesije.

Godišnji plan davanja koncesija mora biti u skladu sa srednjoročnim planom davanja koncesija, a u slučaju odstupanja godišnjeg plana od srednjoročnog plana davanja koncesija, davatelj koncesije je dužan nadležnom ministarstvu dostaviti obrazloženje o navedenom odstupanju prilikom dostave podataka o godišnjem planu davanja koncesija.

Temeljem članka 13. stavak 5. Pravilnika o Registru koncesija („Narodne novine“ broj 1/18) određeno je kako se planovi dostavljaju na zahtjev Ministarstva financija na Obrascu 3 - Plan davanja koncesija te isti čini sastavni dio ovog Plana.

Plan sadrži pet članaka kojima se uređuje kako slijedi:

 

Članak 1.

 

Ovim člankom općenito se definira predmet ovog akta.

 

Članak 2.

Člankom se utvrđuje planirani broj koncesija, predviđene vrste i predmete koncesija, rokove na koje se koncesije planiraju dati, pravnu osnovu za davanje koncesije, procijenjenu godišnju naknadu za pojedinu koncesiju, popis ugovora o koncesiji koji istječu u godini na koju se plan odnosi s napomenom za koje se koncesije planira novi postupak davanja koncesije te obrazloženjem razloga za eventualno neplaniranje davanja nove koncesije.

 

Članak 3. - Članak 5.

Ovim odredbama regulira se osiguravanje sredstava za provedbu Plana, dostava Plana nadležnom Ministarstvu te objava i stupanje na snagu Plana.

Budući je Plan davanja koncesija na pomorskom dobru Zadarske županije akt kojim se utječe na interese građana i pravnih osoba, sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (Narodne novine broj 25/13., 85/15., 69/22), provodi se postupak savjetovanja s javnošću. Postupak savjetovanja provest će se sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (Narodne novine broj 140/09.), stavljanjem Nacrta prijedloga Plana na internetske stranice Zadarske županije s mogućnošću zainteresiranih da elektronskom poštom ili u pisanom obliku dostave svoje komentare, primjedbe i prijedloge na raspoloživom obrascu – prilog 3.ovog Poziva.

Postupak savjetovanja provest će se u razdoblju od 24.10.2023. do 24.11.2023. godine. Organizator i nositelj postupka savjetovanja je Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet u Zadarskoj županiji.

Uz ovaj Poziv na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću, stavlja se na raspolaganje utvrđeni Nacrt prijedloga Plana davanja koncesija na pomorskom dobru Zadarske županije za 2024. godinu sa Prilogom 3 (Obrazac) – Plan davanja koncesije na pomorskom dobru Zadarske županije za 2024. godinu i Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju.

-          Prilog 2. - Nacrt prijedloga Plana davanja koncesija na pomorskom dobru Zadarske županije za 2024. godinu

-          Prilog 3. - Obrazac Prilog 3 – Plan davanja koncesija na pomorskom dobru Zadarske županije za 2024. godinu

-          Prilog 4. - Obrazac za dostavu prijedloga, primjedbi i mišljenja u internetskom savjetovanju.

Više informacija

  • Status: Završeno savjetovanje
  • Izvješće: Dana 27. studenog 2023. godine objavljeno je izvješće o savjetovanju s javnošću
  • Početak savjetovanja: 24. listopada 2023. godine
  • Završetak savjetovanja: 24. studenog 2023. godine

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image