Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Savjetovanje s javnošću

Pogledajte otvorena i završena savjetovanja s javnošću

Pravni okvir

Europski propisi i Zakon o pravu na pristup informacijama

Kontakt

Kontakt službenika za zaštitu osobnih podataka:
zastitaosobnihpodataka@zadarska-zupanija.hr
Poštanska adresa:
Zadarska županija
Božidara Petranovića 8.
23 000 Zadar

13. studenog 2023.

Poziv na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije

P O Z I V

na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

o Nacrtu prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije

Člankom 28. stavkom 1. Pravilnika o radu župana („Službeni glasnik Zadarske županije“ broj: 16/22) utvrđeno je da prije utvrđivanja prijedloga općeg akta odnosno drugih strateških ili planskih dokumenata Županije kad se njima utječe na interese građana i pravnih osoba, provodi se postupak savjetovanja s javnošću sukladno zakonima koji uređuju pravo na pristup informacijama i savjetovanja s javnošću u postupku donošenja ovih akata.

Cilj je prikupiti informacije o stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti u vezi s predloženim turističkim pristojbama za 2025. godinu te pravovremeno uočiti slabosti i/ili negativne učinke Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije.

Temeljem odredbi članka 15. stavka 1. Zakona o turističkoj pristojbi („Narodne novine“ broj 52/19, 32/20, 42/20) i članka 1. stavka 2. Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe („Narodne novine“ broj 71/19), odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju, visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaćaju osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji, za općine i gradove na svom području, uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica, donosi županijska skupština.

Temeljem članka 15. stavka 3. Zakona o turističkoj pristojbi, županijska skupština mora navedenu odluku donijeti do 31. siječnja tekuće godine za sljedeću godinu, odnosno do 31. siječnja 2024. godine za 2025. godinu i u tom roku objaviti odluku o visini turističke pristojbe na mrežnoj stranici županije. Temeljem članka 4. stavka 1. Pravilnika, ako županijska skupština ne donese odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i/ili o visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe primjenjuje se najniži iznos turističke pristojbe, odnosno najniži paušalni iznos turističke pristojbe utvrđen Pravilnikom.

Temeljem odredbi članaka 2. i 3. Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, turističke pristojbe dijele se na turističke pristojbe za:

-           noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost po osobi,

-           noćenje u smještajnom objektu iz skupine Kampovi (Kampovi i Kamp odmorišta) po osobi,

-           smještaj u domaćinstvu po krevetu,

-           smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po krevetu,

-           smještaj u domaćinstvu u kampu i u objektu vrste kamp odmorište ili kamp odmorište - robizonski smještaj za svaku smještajnu jedinicu,

-           smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u kampu i u objektu vrste kamp odmorište ili kamp odmorište - robizonski smještaj za svaku smještaju jedinicu,

-           vlasnika kuće, apartmana ili stana za odmor koju plaća u godišnjem paušalnom iznosu, za sebe i članove uže obitelji,

-           vlasnika kuće, apartmana ili stana za odmor koju plaća po svakom ostvarenom noćenju, za sebe i sve osobe koje noće u toj kući, apartmanu ili stanu za odmor.

Donošenjem Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije omogućava se učinkovito financiranje turističkih zajednica, tj. turistička pristojba smatra se prihodom turističkih zajednica koje ju koriste za izvršavanje svojih zadaća te za svoje poslovanje.

Postupak savjetovanja provest će se sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata („Narodne novine“ broj 140/09), stavljanjem Nacrta prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije s mogućnošću zainteresiranih da elektronskom poštom ili u pisanom obliku dostave svoje komentare, primjedbe i prijedloge na raspoloživom obrascu – prilog 2. ovog Poziva.

Postupak savjetovanja provest će se u razdoblju od 10. studenog 2023. godine do 25. studenog 2023. godine. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam prikupio je mišljenja lokalnih turističkih zajednica na području Zadarske županije te radi prilagođavanja terminima održavanja županijske skupštine, skratili smo proces savjetovanja na 15 dana. Organizator i nositelj postupka savjetovanja je Upravni odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Pozivamo vas na sudjelovanje u postupku Savjetovanja, za koju potrebu Vam je na raspolaganju utvrđeni Nacrt prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije i Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju.

-           Prilog 1. Nacrt prijedloga Odluke o visini turističke pristojbe za 2025. godinu za općine i gradove na području Zadarske županije

-           Prilog 2. Obrazac za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću

Više informacija

  • Status: Savjetovanje u tijeku
  • Početak savjetovanja: 10. studenog 2023. godine
  • Završetak savjetovanja: 25. studenog 2023. godine

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image