Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Savjetovanje s javnošću

Pogledajte otvorena i završena savjetovanja s javnošću

Pravni okvir

Europski propisi i Zakon o pravu na pristup informacijama

Kontakt

Kontakt službenika za zaštitu osobnih podataka:
zastitaosobnihpodataka@zadarska-zupanija.hr
Poštanska adresa:
Zadarska županija
Božidara Petranovića 8.
23 000 Zadar

04. srpnja 2024.

Poziv na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću o donošenju odluke o izmjenama odluke o broja ordinacija u Domu Zdravlja Zadarske županije

POZIV

na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

o donošenju

 

ODLUKE O IZMJENAMA ODLUKE O BROJA ORDINACIJA

U DOMU ZDRAVLJA ZADARSKE ŽUPANIJE

Odlukom o broju ordinacija u Domu zdravlja Zadarske županije iz 2019. godine (Službeni glasnika Zadarske županije broj 13/19) utvrđeno je da Dom zdravlja Zadarske županije u odnosu na ukupan broj timova u mreži javne zdravstvene službe u svom sastavu mora osigurati 25% ordinacija u djelatnostima: obiteljske medicine, dentalne medicine, zdravstvene zaštite žena, zdravstvene zaštite predškolske djece, medicine rada, laboratorijske dijagnostike i zdravstvene njege u kući.

Obveza utvrđivanja postotka ukupnog broja timova u određenim djelatnostima temeljila se na odredbi članka 103.Zakon o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine broj 100/18) kojim je bilo propisano da domovi zdravlja uz odluku osnivača u određenim djelatnostima u mreži javne zdravstvene službe u svom sastavu moraju osigurati do 25 % ordinacija, ako obavljanje tih djelatnosti u mreži javne zdravstvene službe nije drugačije organizirano.

Izmjenama odredbi članka103. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine broj 125/19) broj ordinacija koje u svom sastavu moraju imati domovi zdravlja nije ograničen utvrđenim postotkom od ukupnog broja timova prema mreži javne zdravstvene službe u svakoj pojedinoj djelatnosti već je utvrđena obveza osnivača da svojom odlukom utvrdi postotak od ukupnog broja ordinacija za obavljanje svake djelatnosti koje se moraju obavljati u domu zdravlja.

Domovi zdravlja obvezni su osigurati provođenje djelatnosti iz članka 103. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine broj: 100/18., 125/19., 133/20., 147/20., 136/21., 119/22., 156/22., 33/23., 145/23., 36/24.) ako obavljanje istih sukladno mreži javne zdravstvene službe nije drukčije organizirano. Također, člankom 13. Općih uvjeti ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine" broj: 160/13., 17/15., 129/17., 42/18.) nadležni domovi zdravlja u obvezi su osigurati kontinuiranost u pružanju zdravstvene zaštite osiguranih osoba u slučaju spriječenosti privatnog zdravstvenog radnika ugovorenog s HZZO om za obavljanje zdravstvene djelatnosti u mreži javne zdravstvene službe za određeno područje. Slijedom toga Zadarska županija kao osnivač Doma zdravlja Zadarske županije pristupila je izradi izmjene odluke kojom se utvrđuje broj ordinacija za obavljanje određenih djelatnosti koje  treba  treba imati Dom zdravlja Zadarske županije, a sve sukladno Mreži javne zdravstvene službe ("Narodne novine" broj 49/24.)

Zbog obveze osiguranja kontinuiteta i dostupnosti zdravstvene zaštite na području Zadarske županije te s obzirom na popunjenost mreže javne zdravstvene službe Dom zdravlja Zadarske županije treba u svom sastavu imati 25 % ordinacija u djelatnostima: obiteljske medicine, zdravstvene zaštite žena, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene njege u kući, laboratorijske dijagnostike te u djelatnosti medicine rada.

U djelatnostima stomatološke zdravstvene zaštite Dom zdravlja obvezan je osigurati 10 % ordinacija, odnosno 9 od potrebnih 80 timova stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenih mrežom javne zdravstvene službe  (Tablica 1. Mreža javne zdravstvene službe u odabranim djelatnostima  za područje Zadarske županije na dan 30. svibnja 2024. godine)

Budući da je riječ o dokumentu kojim se uređuju pitanja od interesa za dobrobit građana, i zaposlenika ustanove čiji je osnivač Zadarska županija, sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama ("Narodne novine" br. 25/13., 85/15., 69/22) provodi se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Postupak savjetovanja provest će se, sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (Narodne novine broj 140/09.), stavljanjem izmjena Odluke o broju ordinacija u Domu zdravlja Zadarske županije na mrežne stranice Zadarske županije s mogućnošću sudionika da elektroničkom poštom ili u pisanom obliku dostave svoje komentare, primjedbe i prijedloge prema na stranicama raspoloživom obrascu.

Postupak savjetovanja provest će se u razdoblju od 8. srpnja 2024. godine do 8. kolovoza 2024. godine. Organizator i nositelj postupka savjetovanja je Upravni odjel za zdravstvo.

Pozivamo vas na sudjelovanje u postupku Savjetovanja, za koju potrebu vam je na raspolaganju:

Prilog 1. Izmjene Odluke o broju ordinacija u Domu zdravlja Zadarske županije

  • Prilog 2. Obrazac za dostavu prijedloga, primjedbi i mišljenja u internetskom savjetovanju
  • Prilog 3. Odluka o broju ordinacija u Domu zdravlja Zadarske županije (Službeni glasnik Zadarske županije broj: 13/19)

Više informacija

  • Status: Završeno savjetovanje
  • Izvješće: Dana 14. kolovoza 2024. godine objavljeno je izvješće o provedenom savjetovanju
  • Početak savjetovanja: 8. srpnja 2024. godine
  • Završetak savjetovanja: 8. kolovoza 2024. godine

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image