Prilagodba pristupačnosti

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Savjetovanje s javnošću

Pogledajte otvorena i završena savjetovanja s javnošću

Pravni okvir

Europski propisi i Zakon o pravu na pristup informacijama

Kontakt

Kontakt službenika za zaštitu osobnih podataka:
zastitaosobnihpodataka@zadarska-zupanija.hr
Poštanska adresa:
Zadarska županija
Božidara Petranovića 8.
23 000 Zadar

10. listopada 2023.

Poziv na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije

P O Z I V

na sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

o

Nacrtu prijedloga Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije

Člankom 86. stavkom 1. Zakona o prostornom uređenju propisano je da izrada prostornog plana započinje na temelju odluke o izradi prostornog plana, a stavkom 3. da odluku o izradi prostornog plana područne (regionalne) samouprave donosi predstavničko tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave po prethodno pribavljenom mišljenju sukladno posebnim zakonima kojima se uređuje zaštita okoliša i prirode.

Člankom 89. stavkom 1. propisano je da odluka o izradi prostornog plana, ovisno o vrsti prostornog plana i postupku njegove izrade (izrada novog plana, njegovih izmjena i/ili dopuna, odnosno zasebno stavljanje izvan snage), sadrži osobito:

1. pravnu osnovu za izradu i donošenje prostornog plana

2. razloge donošenja prostornog plana, ciljeve i programska polazišta

3. obuhvat prostornog plana

4. sažetu ocjenu stanja u obuhvatu prostornog plana

5. popis sektorskih strategija i drugih dokumenata u skladu s kojima se utvrđuju zahtjevi za izradu prostornih planova

6. način pribavljanja stručnih rješenja prostornog plana

7. popis javnopravnih tijela određenih posebnim propisima koja daju zahtjeve za izradu prostornog plana te drugih sudionika korisnika prostora koji trebaju sudjelovati u izradi prostornog plana

8. planiranu dinamiku s fazama za izradu prostornog plana, odnosno rok za pripremu zahtjeva za izradu prostornog plana tijela i osoba određenih posebnim propisima

9. izvore financiranja izrade prostornog plana

10. druga pitanja značajna za izradu prostornog plana.

Razlozi izrade Izmjena i dopuna Plana proizlaze iz razloga što su tijekom trajanja izrade posljednjih Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije (Službeni glasnik Zadarske županije, br. 5/23. i 6/23.), a posebice tijekom javne rasprave zaprimljeni brojni prijedlozi i primjedbe javnopravnih tijela te ostalih pravnih i fizičkih osoba kojima su iskazane nove razvojne potrebe, a koje, zbog što skorijeg dovršenja dugotrajnog i zahtjevnog postupka izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš (prethodnih) Izmjena i dopuna Plana s Glavnom ocjenom utjecaja na ekološku mrežu, u tom trenutku nije bilo moguće razmotriti. Također, u razdoblju tijekom izrade te od donošenja prethodnih izmjena i dopuna Plana, mijenjala se zakonska i podzakonska regulativa te sektorska studijska dokumentacija koja utječe na dokumente prostornog uređenja.

Cilj savjetovanja je prikupiti informacije o interesima, stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti u vezi s razlozima i ciljevima izrade izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije.

Budući da je Odluka o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije akt kojim se uređuju pitanja od interesa građana i pravnih osoba, sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15 i 69/22) provodi se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Postupak savjetovanja provest će se sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (NN 140/09), stavljanjem Nacrta prijedloga Odluke na mrežne stranice Zadarske županije s mogućnošću zainteresiranih da elektronskom poštom ili u pisanom obliku dostave svoje komentare, primjedbe i prijedloge na raspoloživom obrascu – u prilogu ovog Poziva.

Postupak savjetovanja provest će se u razdoblju od 12. listopada 2023. godine do 13. studenog 2023. godine. Organizator i nositelj postupka savjetovanja je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove u Zadarskoj županiji.

Pozivamo vas na sudjelovanje u postupku Savjetovanja, za koju potrebu Vam je na raspolaganju Nacrt prijedloga Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije i Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju.

Više informacija

  • Status: Završeno savjetovanje
  • Izvješće: Dana 14. studenog 2023. godine objavljeno je izvješće o savjetovanju s javnošću Izvješće o provedenom savjetovanju
  • Početak savjetovanja: 12. listopada 2023. godine
  • Završetak savjetovanja: 13. studenog. 2023. godine

Cookie

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA
Saznajte više
Image