Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction: „OSVRT NA PREPORUKE STRUČNJAKA“

Posted On Petak, 10 svibnja 2019 12:41

            U veljači 2019. g. projektni partner Sveučilište u Zadru i vanjski stručni suradnik Doc.Dr.Sc. Josip Ražov izradili su Prvi izvještaj o danim preporukama za Zadarsku županiju za razdoblje IV/2018 – XI/2018. (Cijeli izvještaj nalazi se u prilogu.)

            Analizom ulova dobila se mogućnost predviđanja pojave i potrebne informacije za preporuku za poduzimanje mjera zaštite protiv određenog štetnika. Isto tako, poljoprivredni proizvođači aktivno su surađivali s nama tijekom obilaska terena te su samim time naučili kako pregledavati lovke te detektirati određenog štetnika; stoji u Izvještaju.  

            Projektom je nabavljena tematska oprema te je na području Zadarske županije uspostavljena mreža agrometeoroloških stanica, vizualnih postaja s kamerama i lovki s feromonima. Agrometeorološke postaje, odnosno njihov softver omogućava praćenje, alarmiranje i uzbunjivanje proizvođača kada je potrebna primjena sredstava za zaštitu bilja. Svrha vizualnih stanica i lovki s feromonima je procjena pojavnosti biljnih štetnika koja omogućava poljoprivrednim proizvođačima da odmah po prvim ulovima i dosegu kritičnog broja na terenu ciljano suzbijaju štetnike.

            U sklopu provedbe projekta kontinuirano se provodi aktivnost davanja preporuka poljoprivrednim proizvođačima s ciljem smanjenja troškova i ostvarenja ekonomske i ekološke koristi. U 2018. godini objavljene su ukupno 34 preporuke putem Viber grupe AgroprognozaEU Zadar i web stranice www.agroprognoza.eu, a od rujna 2018. godine preporuke se objavljuju i putem radija i lokalnih glasila.                     

            Ako imamo na umu kako se većina poljoprivredne proizvodnje i dalje odvija na konvencionalan način koji podrazumijeva upotrebu pesticida, tim je veći značaj projekta PESCAR koji ima za cilj smanjenje štetnih utjecaja prekomjerne i često nepotrebne upotrebe pesticida na ljudsko zdravlje i okoliš. 

 

Provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction financira se iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

Prvi izvještaj o danim preporukama za Zadarsku županiju

Pročitano 178 puta

Zadnje objave

listopada 11, 2019

Najava predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi

U utorak, 15. listopada 2019. godine u 17 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske…
listopada 07, 2019

Otvoren novi vrtić za 92 mališana iz Nina

U Ninu je danas svečano otvoren novoizgrađen dječji vrtić. Gradnja je trajala godinu…
listopada 04, 2019

NASTAVAK 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 10.…
listopada 03, 2019

NASTAVAK 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

Nastavak 13. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije prekinute dana 24. rujna…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA