Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županovo pismo učenicima na početku nove školske godine

Posted On Četvrtak, 01 rujna 2022 15:18

Drage učenice i učenici,
na početku smo još jedne školske godine. Nakon dviju teških pandemijskih godina, ova školska godina počinje, nazovimo to tako, normalno.
Izazov koji je pandemija koronavirusne bolesti stavila pred sve nas odradili smo uspješno. Svima je bilo teško, osobito onima koji rade u zdravstvenom sustavu, no čini mi se da je baš vama, djeci i mladima, vjerojatno bilo najteže. Bili ste zarobljeni ispred ekrana ne zato što ste to željeli, već zato što ste morali. Ipak, uspjeli ste odraditi sve školske obveze i nastaviti svoje školovanje. Bravo!
Sada se vraćate u učionice. Znam, praznika nikada dovoljno, vratiti se ranom ustajanju, učenju, pisanju domaćih zadaća, ispitima itd. nije lako. Ipak, vjerujem da ste se možda i pomalo zaželjeli svojih prijatelja, možda i onih među svojim učiteljima koji su vam posebno dragi. Sigurno ste već tisuću puta čuli onu staru izreku koja govori da je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba i jednako tako tisuću puta pomislili kako mi odrasli nemamo pojma. I to je potpuno normalna reakcija, no pričekajte još malo i shvatit ćete kako smo bili u pravu. Djetinjstvo je vrijeme koje nosi samo slatke brige, a svijet odraslih je pun nekih velikih, teških, životnih briga i problema.
Zato vas pozivam da budete pametni i iskoristite vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, propitkujte ih, ne ustručavajte se biti znatiželjni, uvijek tražite više, oni su ovdje zbog vas.
Znam da ste vi generacije novih tehnologija, no budite oprezni u njihovu korištenju. Ne dopustite da one zavladaju vama, držite „konce u svojim rukama“. U vašim godinama formira se kritičko mišljenje, stvaraju se temelji životnih stavova, uče prave vrijednosti. Nemojte propustiti te formativne godine puneći svoje male i mlade glave besmislenim i ispraznim mrežnim sadržajima te igrajući igrice. Ne zaboravite dobru staru knjigu, čitajte što više jer čitanje, osim što može biti izuzetno zabavno, donosi pregršt informacija, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove.
Budite i fizički aktivni; bavite se sportom, šetajte, planinarite, potaknite svoje roditelje da odu s vama u prirodu; u našoj županiji ona je vrlo lijepa i raznolika.
Mi odrasli imamo zadaću uložiti što više u vaše obrazovanje, ali i odgoj, jer to je najbolje ulog u budućnost naše Domovine. Vi, pak, trebate biti odgovorni, pošteni i marljivi te se potruditi usvojiti što više znanja, vještina i pravih moralnih vrijednosti kako biste imali sretan i uspješan život.
Svima vama, osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe, ali i svim vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2022./2023. Sretno!

ŽUPAN
Božidar Longin, dipl. ing.

Pročitano 551 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA