Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

6. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije – aktualni sat

Posted On Petak, 06 travnja 2018 08:48

U četvrtak, 5. travnja 2018. godine održana je 6. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije koja je započela aktualnim satom tijekom kojeg većina postavljenih vijećničkih pitanja se odnosila na temu dodjele koncesije od strane Lučke uprave Zadar na području luke Gaženica za upravljanje međunarodnim putničkim prometom te pitanjima vezano uz poslovanje budućeg koncesionara. Oporbeni vijećnici su pored toga predložili i održavanje tematske sjednice vezano za koncesiju u luci Gaženica, na kojoj bi se sagledali svi aspekti ove koncesije te javno raspravila financijska i gospodarska opravdanost dodjele koncesije odabranom lučkom operateru. Pitanja su se također odnosila i na projekte poput izgradnje mosta kopno – otok Pašman, novog azila za pse, širenja vodoopskrbne mreže i korištenja sustava otpadnih voda, stanja zaposlenosti i priprema za turističku sezonu, sigurnosti prometa na moru, dobiti Županijskog proračuna ostvarenog poslovanjem Cesta Zadarske županije, poslovanja kamenoloma u Bibinjama, sanacije županijskih cesta na poplavnom području, pokretanju postupka ovrhe nad proračunskim sredstvima temeljem dugova u zdravstvu ali i ideoloških pitanja vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije.
Župan Božidar Longin nakon postavljenih vijećničkih pitanja naveo je da je natječaj za dodjelu koncesije u luci Gaženica trajao 90 dana sa 25 javno objavljenih dokumenata, te svi koji su iskazali interes mogli su dobiti uvid u obuhvat i predmet koncesije. „Luka Gaženica je bila želja generacija iz Zadra i Zadarske županije, koja se danas ostvaruje. Uvjeren sam u multiplikativne gospodarske učinke na lokalno, regionalno i nacionalno gospodarstvo. Mi ćemo sutra imati indirektno veliku korist jer takva luka i 'home  port' generiraju gospodarstvo cijele jedne regije... Taj putujući hotel na  kopnu servisira 1500 ljudi i to je dodana vrijednost. Ono što mi znamo i što piše jest da je to najveći operater na Mediteranu i šire koji ima luke Barcelonu, Malagu, Singapour, Lisabon... Koncesija se daje za obavljanje djelatnosti međunarodnog putničkog prometa i to na području luke koji iznosi 145.515 m2 ili 4% bazena luke Gaženica te na korištenje 936 m2 ili 4% poslovnog prostora zgrade novog terminala. Bankovna garancija kao sastavni dio ponude omogućuje Lučkoj upravi Zadar zaštitu ukoliko koncesionar ne izvrši svoje ugovorne obaveze. Sve luke na svijetu moraju imati operatera, zakon je jasan i propisuje nadležnosti za koncesije na  pomorskom dobru ali i da se lučka uprava kao neprofitna organizacija ne smije baviti ovim djelatnostima. Ova koncesija ne isključuje sve ostale koncesije na prostoru luke, kojih ima ukupno 57 aktivnih. Luka se još gradi te je u tijeku izgradnja ribarske luke i prateće infrastrukture ali i izgradnja RO-RO rampe kao dodatne vrijednosti budućem razvoju cijelog područja. "- rekao je župan Longin.
 “Državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac na saborskom odboru za pomorstvo odgovorila je da ova tvrtka nije sudjelovala u poslovanju luke Gruž i kako je pozitivno to što je jedan od najvećih  operatera na svijetu pokazao interes za luku Gaženicu.”, pojasnio je župan vezano uz pitanje o nelegalnom poslovanju tvrtke Zadar International Port Operations - ZIPO u Hrvatskoj.
Nadalje, župan je naveo vezano za pitanja o poslovanju kamenoloma da će nadležna rudarska inspekcijska služba provjeriti lokaciju kamenoloma Sridnjak, Bibinje. Županijske službe stoje na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave vezano uz pitanja o razvojnim projektima poput izgradnje mosta kopno-otok Pašman koji je uvršten u Prostorni plan Zadarske županije. Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije će razlučiti odgovornosti za provedbu mjera sigurnosti plovidbe na našem području, a na pitanje o ovrsi župan je izjavio da ne postoje elementi za pokretanje postupka ovrhe nad proračunskim sredstvima Zadarske županije niti je nadležna služba zaprimila obavijest o tome. Pored županovog osvrta, na sva postavljena pitanja nadležne službe Zadarske županije će pripremiti i detaljni pisani odgovor županijskim vijećnicima.

Pročitano 2341 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA