Održana 58. sjednica kolegija župana

Posted On Utorak, 28 ožujka 2017 15:06

Izvješće o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2016. godinu bilo je na dnevnom redu 58. kolegija župana. Tijekom navedenog razdoblja, ova je ustanova obavljala prvenstveno poslove održavanja javnih cesta na području županije i najveći dio prihoda utrošen je za aktivnosti redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta. Višak prihoda iz prethodne godine bit će raspoređen za redovito održavanje lokalnih i županijskih cesta, rekao je ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan, ali i naglasio kako nije zadovoljan postignutim rezultatom zbog činjenice da je i ovaj ostvareni rezultat uvjet manjeg intenziteta održavanja cesta, a osobito ne postojanja stavke izvanrednog održavanja zbog pomanjkanja sredstava. „U vremenu od 2013. godine do danas mi nismo u dijelu rekonstrukcije i građenja obavili svoju zadaću, a to postaje opasno za sigurnost cestovnog prometa“, rekao je Fabijan.

„Kad gledamo ovu godinu, financijski možemo biti zadovoljni, ali dugoročno gledano stanje u održavanju i građenju cesta nije dobro i tu se nešto mora mijenjati, bez obzira što se prošle godine financijsko stanje popravilo“, istaknu je župan Stipe Zrilić dodajući kako nije došlo do onog standarda dodjelom značajnijih sredstava iz trošarina za gorivo.
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA je tijekom 2016. godine sve
aktivnosti provodila sukladno temeljnim strateškim dokumentima regionalne i lokalne
razine: Županijskom razvojnom strategijom i Strategijom razvoja grada Zadra te sukladno sa svim strateškim dokumentima više razine: Operativnim programima, Strategijom regionalnog razvoja RH, Partnerskim sporazumom i na koncu temeljnim strateškim dokumentom europske razine Europa 2020, stoji u Godišnjem izvješću o radu i Godišnjem izvještaju o izvršenju financijskog plana Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE za 2016. godinu. ZADRA NOVA je u 2016. godini pripremila/sudjelovala u pripremi 48 projekata (nositelj na 5 projekata, partner na 37 projekata, suradnik na 2 projekta, tehnička pomoć na 4 projekta), sudjelovala u provedbi 18 projekata financiranih EU sredstvima ukupne vrijednosti 274.075.547,33 Kn (36.543.406,31 EUR-a) od kojih je nositelj na 5 projekata, partner na 9 projekata (na 2 projekta ima ulogu voditelja projekta), suradnik na 2 projekta te 'in house“ pružatelj usluga na 2 projekta. U 2016. godini je završena provedba 11 projekata. Kao najvažniji navedeni su projekti„Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače“, koji je pripremljen od strane ZADRE NOVE i završen prošle godine, „Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Odjela za pulmologiju, onkologiju,infektologiju i dermatologiju Opće bolnice Zadar te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju“ te „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganje u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije“ projekti za koja su upravo odobrena sredstva.
Sa Kolegija će biti upućeno Skupštini na usvajanje i Odluka o sufinanciranju brzobrodske linije Pula - Unije - Susak- Mali Lošinj- Olivik - Silba – Zadar. Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 22. prosinca
2016. godine donijela je Odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom
obalnom pomorskom prometu u kojoj se nalazi i predmetna linija 9141 koja međusobno
povezuje Istarsku, Primorsko-goransku i Zadarsku županiju.
Intencija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je da ta linija, koja je funkcionirala kao
sezonska linija, postane cjelogodišnja čime bi uz turistički poprimila i prometni značaj
posebice u turističkoj sezoni te omogućila bolju povezanost između gradova i županija
morskim putem. Sporazum o sufinanciranju predmetne linije sklopit će Agencija za obalni
linijski pomorski promet, Hrvatska turistička zajednica, Istarska županija, Zadarska županija,
Grad Pula, Grad Mali Lošinj i Grad Zadar.
Ukupna planirana vrijednost potpore temeljem Sporazuma o financiranju iznosi 4.468.277,22
kn, dok će se konačni iznos potpore utvrditi po okončanju postupka javnog natječaja za
navedenu liniju. Zadarska županija po prvi put će sufinancirati ovu liniju i to sa 3,6% planiranje vrijednosti.
Župan je danas donio Odluku o rasporedu sredstava Turističkoj zajednici Zadarske županije za sufinanciranje provedbe programa „Potpore događanjima u 2017. godini“.
Radi se o programu dodjele bespovratnih novčanih potpora za događanja na području Zadarske županije u 2017. godini, koja predstavljaju motiv dolazaka turista na destinaciju, te stvaraju dodatnu ponudu, poglavito u pred i posezoni. Za ukupno 44 događaja Zadarska županija izdvojit će 300.000 kuna.
Za sufinanciranje domaćinstva 3. etape biciklističke utrke „Tour of Croatia 2017.“, koja će se održati 20. travnja 2017. godine u Zadarskoj županiji izdvojit će se 50.000,00 kuna, odučeno je na današnjem Kolegiju župana. Organizatori ove, svjetski poznate profesionalne biciklističke utrke, prepoznali su Zadarsku županiju kao jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija koja je prepuna potencijala u cikloturizmu, te kao dobrog domaćina sportskih događanja globalne prepoznatljivosti. Ovim sportskim događajem će u Zadarsku županiju dovesti snažna imena iz biciklističkog svijeta i osigurati prijenos i emitiranje utrke na svim eminentnim sportskim kanalima u svijetu.
Isti iznos izdvojit će se za sufinanciranje sponzorstva organizacije „Svjetskog prvenstva u mini golfu“ koje će se održati u Turističkom naselju Zaton, od 20. do 23. rujna 2017. godine. Na ovom prvenstvu sudjeluje 60 reprezentacija iz cijelog svijeta uz nazočnost Međunarodnog
olimpijskog odbora, te se ocjenjuje da će Zadarska županija kroz ovo događanje dobiti
odličnu promociju destinacije te dodatnu ponudu u izvansezonskom turističkom razdoblju.

Župan je donio Odluku o odobravanju potpora za programe/projekte udruga u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2017. godinu na poziciji Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove. Planirani iznos sredstava koji se dodjeljuje temeljem Javnog poziva iznosi 480.000,00 kuna, s tim da najmanji određen iznos po programu/projektu iznosi 7.000,00 kuna, a najveći 70.000,00 kuna. U otvorenom natječajnom roku zaprimljeno je ukupno 30 pravovremenih prijava projekta/programa udruga, a nakon provjere, izvršenog ocjenjivanja i bodovanja svakog pojedinog programa/projekta, Povjerenstvo je utvrdilo kako 18 programa/projekata udruga ostvaruje minimalan bodovni prag potreban zadodjelu financijske potpore.
Ukupan iznos financijske potpore koji 18 pozitivno ocijenjenih udruga traži od Zadarske županije za provođenje prijavljenih programa/projekata iznosi 945.303,74 kuna.
Odobrene su potpore za programe/projekte udruga u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2017. godinu na poziciji Upravnog odjela za prostorno
uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Nakon izvršenog ocjenjivanja i bodovanja svakog pojedinog programa/projekta Povjerenstvo je utvrdilo kako svih 13 programa/projekata udruga ispunjava minimalan bodovni prag potreban za dodjelu financijske potpore. Ukupan iznos financijske potpore koji 13 pozitivno ocijenjenih udruga traži od Zadarske županije za provođenje prijavljenih programa/projekata iznosi 121.279,73 kuna.

Pročitano 627 puta
lipnja 18, 2018

Zadarska županija dijeli potpore malom poduzetništvu

Zadarska županija, Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove,…
lipnja 18, 2018

U Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je u subotu Zadru na otvaranju…
lipnja 16, 2018

Obilježen Dan Općine Privlaka: Pokrenuti ključni razvojni projekti

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković nazočili su obilježavanju Dana…
lipnja 15, 2018

Održan Work Café na temu zaštite i spašavanja u slučaju potresa i požara u sklopu projekta READINESS

U sklopu redovnih aktivnosti projekta READINESS – Resilience Enhancement of ADrIatic…
lipnja 14, 2018

Zamjenik župana primio nagrađene učenike

U dvorištu Doma Zadarske županije tradicionalno je upriličeno primanje za učenike koji su…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA