Longin: Tražit ćemo pomoć države za saniranje posljedica elementarne nepogode

Posted On Utorak, 03 listopada 2017 14:45

Na aktualnom satu 3. sjednice Županijske skupštine župan Božidar Longin odgovarao je na vijećnička pitanja. Na nekoliko upita oko načina pomoći za saniranje šteta uzrokovanim požarima i poplavama, župan je najavio da se na tu temu svakodnevno komunicira s resornim ministarstvima te se očekuje konkretna pomoć države. Županija i jedinice lokalne samouprave ne mogu same nositi s posljedicama elementarne nepogode – poručio je Longin.

- Nakon proglašenja elementarne nepogode, prikupljamo podatke o štetama i već smo zatražili sastanak u Vladi RH kako bismo dobili konkretnije oblike pomoći. Na sastanku bi, uz mene, trebali biti gradonačelnici Zadra i Nina, te naši saborski zastupnici.

Župan je pohvalio rad svih nadležnih službi koje su bile na terenu, za vrijeme požara i poplava.

- Radilo se danonoćno i moram pohvaliti sve službe, od vatrogasaca, policije, vojske i civilne zaštite, pa do brojnih volontera koji su napravili maksimalan posao kako bi se razmjeri šteta smanjili. Nas su u razmaku od samo 20 dana pogodile dvije elementarne nepogode. Požari 21. kolovoza kada je u jednom danu planulo na 32 lokacije u Zadarskoj županiji i velika poplava koja nas je zadesila 11. rujna. Štete su velike, ali najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, jer je ljudski život neprocjenjiv. Hvala svim donatorima koji su slali svoje proizvode vatrogascima, te Domu za starije i nemoćne i Općoj bolnici Zadar koji su pripremali obroke.

Na upit nezavisnog vijećnika Drage Čuline koji je izrazio sumnju da se pretjeruje s veličinom štete u novoj poliklinici, pogotovo u broju oštećenih vrata, župan Longin je poručio kako sa svojim najbližim suradnicima svakodnevno razmatra stanje u zadarskoj bolnici i poliklinici te da su štete velike.

- Obišao sam bolnicu odmah na dan poplave, ali i nakon toga sam više puta bio u svim stradalim odjelima. U ovom trenutku je najvažnije da se stanje što prije normalizira. Mi novu zgradu poliklinike moramo preuzeti, a važno nam je da se oprema koja je naručena što prije smjesti u zgradu. Iz tog razloga moramo što prije sanirati postojeću štetu – dodao je Longin.

Vijećnika MOST-a Stipu Bjeliša zanimala je mogućnost uvođenja besplatnog parkiranja za pacijente i osoblje na parkiralištu kraj Opće bolnice Zadar. Longin je poručio da se na tome radi, ali da se rješavanje tog pitanja oduljilo zbog problema s kojima je OB Zadar suočena nakon poplava.

- Kao što sam vam rekao na prošloj sjednici Županijske skupštine, cilj postavljanja rampi je uvođenje reda, a ne zarada od naplate parkinga. Već sam dao nalog nadležnim županijskim tijelima i vodstvu bolnice da pronađu rješenje koje će biti zadovoljavajuće, odnosno da taj parking bez naknade koriste pacijenti i osoblje bolnice – rekao je župan Longin

Pročitano 1004 puta
studenoga 18, 2018

Dan sjećanja na žrtve Škabrnje u Domovinskom ratu

Kolonom sjećanja "Korak po korak" i komemorativnim skupom u nedjelju, 18. studenog 2018.,…
studenoga 16, 2018

Znanstveno-stručni skup o nautičkom turizmu kao potencijalu lokalnog razvoja

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA organizira znanstveno-stručni skup o…
studenoga 16, 2018

3. Kongres sportskog turizma: Zadar je primjer sportskog grada

Športski centar Višnjik domaćin je 3. Kongresa sportskog turizma koji će od 15. do 17.…
studenoga 15, 2018

Održan radni sastanak Radne grupe za provedbu Plana navodnjavanja za područje Zadarske županije i projektnog tima

U srijedu, 14. studenog 2018. godine u Smilčiću je održan radni sastanak Radne grupe za…
studenoga 15, 2018

Predložen proračun za iduću godinu u iznosu većem od milijarde kuna

Pročelnica Upravnog odjela za financija i proračun Bibijana Baričević predstavila je na…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA