Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije

Posted On Petak, 06 ožujka 2020 15:04

Prema podacima Stožera civilne zaštite Zadarske županije, stanje na području Zadarske županije, vezano uz pojavu novog koronavirusa je stabilno, pa tako ni  tijekom današnjega dana u zdravstvene ustanove na našem području nije se javila niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa. Stožer civilne zaštite Zadarske županije slijedi upute nacionalnog stožera i u stalnoj je pripravnosti. U nastavku donosimo informacije koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo:

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 06.03.2020.

 

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 98 171

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3 385

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 5544

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 159

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 11

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno jedanaest oboljelih sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 5 oboljelih osoba u Rijeci, 3 u Zagrebu i 3 u Varaždinu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se  zarazio tijekom boravka u Italiji  (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog. Dva oboljela iz Varaždina zarazila su se tijekom svog boravka u Italiji, a jedan oboljeli je obiteljski kontakt poznatog bolesnika.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC, objavljeno 6.ožujka 2020):

eu

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (80 667), Južnoj Koreji (6284), Iranu (3513), Japanu (349) i Singapuru (117).

Zemlje i područja koja u ovom trenutku smatramo na temelju dostupnih podataka, područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:

  • Kina
  • Južna Koreja
  • pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna
  • Iran
  • Hong Kong
  • Japan
  • Singapur

 

Osobe koje dolaze iz tih zemalja/područja, povrgavaju se zdravstvenom nadzoru pri ulaku u Hrvatsku ako su zdrave. Opseg i vrsta zdravstvenog nadzora ovise prvenstveno o vrsti i načinu boravka u Hrvatskoj. Bolesne osobe iz zahvaćenih područja upućuju se u bolnicu na dijagnostičku obradu i liječenje.

Svatko tko je unazad 14 dana boravio u zahvaćenim područjima, a razvije simptome bolesti dišnog sustava (nagli početak povišene tjelesne temperature ili kašalj, ili smetnje disanja/kratkoća daha) treba ostati u domu/smještaju, izolirati se od ostalih članova kućanstva/smještaja i telefonom obavijestiti izabranog liječnika, teritorijalno nadležnog epidemiologa ili službu 112.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

 

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Pročitano 1265 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA