Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije

Posted On Petak, 06 ožujka 2020 15:04

Prema podacima Stožera civilne zaštite Zadarske županije, stanje na području Zadarske županije, vezano uz pojavu novog koronavirusa je stabilno, pa tako ni  tijekom današnjega dana u zdravstvene ustanove na našem području nije se javila niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa. Stožer civilne zaštite Zadarske županije slijedi upute nacionalnog stožera i u stalnoj je pripravnosti. U nastavku donosimo informacije koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo:

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 06.03.2020.

 

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 98 171

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 3 385

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 5544

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 159

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 11

Broj umrlih u Hrvatskoj: 0

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno jedanaest oboljelih sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 5 oboljelih osoba u Rijeci, 3 u Zagrebu i 3 u Varaždinu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se  zarazio tijekom boravka u Italiji  (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvero oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog. Dva oboljela iz Varaždina zarazila su se tijekom svog boravka u Italiji, a jedan oboljeli je obiteljski kontakt poznatog bolesnika.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC, objavljeno 6.ožujka 2020):

eu

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Kini (80 667), Južnoj Koreji (6284), Iranu (3513), Japanu (349) i Singapuru (117).

Zemlje i područja koja u ovom trenutku smatramo na temelju dostupnih podataka, područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:

  • Kina
  • Južna Koreja
  • pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna
  • Iran
  • Hong Kong
  • Japan
  • Singapur

 

Osobe koje dolaze iz tih zemalja/područja, povrgavaju se zdravstvenom nadzoru pri ulaku u Hrvatsku ako su zdrave. Opseg i vrsta zdravstvenog nadzora ovise prvenstveno o vrsti i načinu boravka u Hrvatskoj. Bolesne osobe iz zahvaćenih područja upućuju se u bolnicu na dijagnostičku obradu i liječenje.

Svatko tko je unazad 14 dana boravio u zahvaćenim područjima, a razvije simptome bolesti dišnog sustava (nagli početak povišene tjelesne temperature ili kašalj, ili smetnje disanja/kratkoća daha) treba ostati u domu/smještaju, izolirati se od ostalih članova kućanstva/smještaja i telefonom obavijestiti izabranog liječnika, teritorijalno nadležnog epidemiologa ili službu 112.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

 

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Pročitano 1247 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA