Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru još dvije osobe pozitivne na koronavirus

Posted On Utorak, 24 ožujka 2020 12:55

„Od jutros imamo još dvoje novozaraženih pa imamo ukupno šest na području Zadarske županije“, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije načelnik Stožera Šime Vicković.
„Dvoje oboljelih su muškarci, jedan je kontakt s prvooboljelom, a drugi je kontakt bio u Dubrovniku, s kojim smo u vezi. Tamo smo imali incident s povećanim brojem na aerodromu, svi su stavljeni u samoizolaciju i ispitani“, rekao je epidemiolog Alan Medić.
„Oni se i dalje moraju pridržavati mjera opreza, zadržavati razmak od dva metra i izbjegavati socijalni kontakt, jer ne znači da sutra neće postati bolesni. Ponašajte se i dalje kao da ste bolesni“, poručio im je Medić.
Što se tiče muškarca koji je zaražen preko kontakta s djevojkom koja se vratila iz Afrike, on je cijelo vrijeme bio u samoizolaciji, a nakon što je dobio simptome bolesti, uključujući upalu pluća, testiran je i nalaz je pokazao da je pozitivan.
Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina jutros je na konferenciji za medije rekao kako na odjelu za COVID-19 u zadarskoj bolnici leži pet od ukupno šest zaraženih pacijenata na području Zadarske županije. Nije dobro što je stanje jednog od njih postalo ozbiljno.
„Jedan pacijent je s težim simptomima, upalom pluća i težim respiratornim simptomima“, rekao je Čulina. Osoba još uvijek nije priključena na respirator.
Jučer je na zadarskom području uzeto 18 uzoraka, uglavnom kontakata sa specijalizanticom pedijatrije koja je u subotu pregledala 15 djece u bolnici, te nekoliko onih koji nisu bili povezani s ovim slučajem.
Zadarski zavod još nije počeo s testiranjem na koronavirus jer se u suradnji s Nacionalnom stožerom gleda način na koji će se ugovoreni testovi dopremiti iz Amerike.
U posljednja 24 sata Policijska uprava zadarska zaprimila je 17 dojava, od čega su utvrđena tri kršenja mjera samoizolacije, informirala je jutros glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.
Pravila kućne karantene se i dalje krše, ali tijekom jučerašnjeg dana barem nije zabilježen niti jedan slučaj okupljanja na javnim mjestima.
Grbin je građane podsjetila na ograničenja u radu sa strankama tijekom epidemije koronavirusa. Građane se moli da ne dolaze osim u slučajevima kada je izdavanje osobnih iskaznica opravdano i žurno, a vozačke dozvole su potrebne u profesionalne svrhe, te da što više koriste sustav e-Građani.
Vezano uz provođenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, govorio je voditelj službe policije PU Zadarske Božidar Budiša koji je rekao kako su policijski službenici raspoređeni sa glavnim tranzitnim pravcima i drugim prilaznim cestama mjestima, gradovima i općinama koji provjeravaju imaju li osobe odgovarajuće propusnice.
„Kroz današnji dan nismo imali negativnih pojava nit većih gužvi, a za sve hitne slučajeve imat ćemo razumijevanja“ rekao je Budiša i zahvalio svim građanima koji su se jutros našli u toj situaciji i imali strpljenja i dobru volju.

Pročitano 181 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA