Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarski liječnici i medicinske sestre pozivaju građane na cijepljenje: Do kraja godine 70 posto populacije županije bit će procijepljeno

Posted On Četvrtak, 14 siječnja 2021 11:03

Od 27. prosinca prošle godine do danas u Zadarsku su županiju u tri navrata stigle ukupno 1672 doze Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa. Zadnja pošiljka od 487 doza došla je u utorak u Zavod za javno zdravstvo Zadar, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite koji s Upravnim odjelom za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, izrađuje radnu verziju Plana cijepljenja građana.

Plan cijepljenja je tako razrađen da bi se do kraja godine trebalo cijepiti oko 70 posto stanovništva Zadarske županije, kroz četiri organizirana punkta u Zadru, Biogradu, Benkovcu te Pagu.

Do utorka je u županiji cijepljeno 1121 osoba među kojima je najviše zdravstvenih djelatnika, poglavito iz Opće bolnice Zadar gdje su završili prvu fazu cijepljenja. U prvom ciklusu cijepljene su ukupno 594 osobe, od čega 130 kroničnih bolesnika i 464 zaposlenika bolnice koja u suradnji s hrvatskim i zadarskim Zavodom za javno zdravstvo te Zadarskom županijom provodi kampanju “Misli na druge. Cijepi se!”, ali malo prilagođenu na svoj način. Naime, kako bi potaknuli građane na cijepljenje, zdravstveni djelatnici javno iznose razloge zbog kojih su se cijepili.

Uz ravnatelja bolnice, dr. Željka Čulinu, te njegovog zamjenika, dr. Edija Karuca, među prvima na redu za cijepljenje bio je i dr. Dražen Zekanović, voditelj Odjela kardiologije.

„Kao liječnik sam odavno naučio da svaki problem treba rješavati, a ne od njega bježati. Iskreno podupirem akciju cijepljenja i svim svojim pacijentima preporučujem da se bez straha cijepe kako bi se svi što prije vratili "normalnom" životu“, istaknuo je dr. Zekanović.

Svoju prvu dozu cjepiva primila je i glavna sestra Odjela za koronarnu skrb, Marija Kasun.

„Cijepila sam se jer se želim ponovno družiti s roditeljima koje već mjesecima nisam posjetila, želim šetati s mamom i sestrom i ponovno uživati u dugim zajedničkim nedjeljnim ručkovima. Jedva čekam ponovno sa sinom ići u kino i na pizzu, a cijepila sam se jer sam mu obećala da ćemo zajedno putovati i zato što želim raditi, jer volim svoj posao i brinem za svoje bolesnike, istaknula je medicinska sestra Kasun.

Glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologija i intenzivnu medicinu Ivana Mužanović naglašava da se cijepila jer se konačno želi nasmijati od srca i ugledati lica dragih ljudi, ali i udahnuti zrak punim plućima, naravno, bez maske.

Do sada je Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije pristigle količine cjepiva rasporedio u četiri najveća doma za starije na našem području: Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom za starije i nemoćne osobe Ivan Pavao II u Biljanima te Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar. Cjepivo je, osim u OB Zadar, distribuirano i zdravstvenim ustanovama u Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, te Psihijatrijsku bolnicu Ugljan u koju je otišlo preko dvjesto doza cjepiva.

„Prošlo je osam dana od kada sam primio prvu dozu cjepiva i do sada nisam osjetio neke zdravstvene posljedice. Jedina reakcija bila je lagana bol u predjelu ramena gdje sam primio cjepivo koja je trajala dva do tri dana. Drugih posljedica nije bilo. Obzirom da je cjepivo prošlo svu potrebnu kontrolu i podvrgnuto je različitim provjerama od strane mjerodavnih agencija, ne sumnjam u njegovu ispravnost i djelotvornost. Ova agonija s COVID-19 koja traje gotovo godinu dana, opterećen za svoje zdravstveno stanje, za zdravlje članova svoje obitelji, ali i svih bolesnika i djelatnika u ustanovi u kojoj sam ravnatelj, jedva sam dočekao cjepivo“, kazao je Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dodajući kako gotovo uvijek postoje mogućnosti da iz određenih razloga bilo kakav lijek, pa tako i cjepivo, može kod određenih osoba izazvati negativne reakcije, ali su takve pojave u vrlo malom ili zanemarivom postotku.

„Kod mene se primljeno cjepivo pozitivno odrazilo, najviše na psihološkom planu. Reduciran je strah od mogućnosti zaraze i težih komplikacija, ali i na prenošenje virusa osjetljivoj populaciji u mojoj okolini. Mogu vam reći da se zbog toga osjećaj opuštenije, mirnije i zadovoljnije, te s nestrpljenjem iščekujem i drugo procjepljivanje nakon 21 dana, kazao je ravnatelj Mavar ističući kako je dosad cijepljeno ukupno 217 djelatnika, bolesnika i korisnika doma.

Do kraja siječnja u Zadarsku bi županiju trebalo stići prve doze Moderninog cjepivo koje će biti uvelike lakše za skladištenje s obzirom da njegovo čuvanje ne zahtijeva temperaturu od -70 stupnjeva Celzijusa, već se može skladištiti u običnim hladnjacima.

Izvor: zadarski.hr

Pročitano 1685 puta

Zadnje objave

kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…
kolovoza 06, 2021

Odgovorno i održivo ribarstvo na Jadranu kroz inovativne tehnologije i jadranske riblje proizvode - projekt PRIZEFISH

Projekt PRIZEFISH – Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 22, 2021

Krajem lipnja više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Zadarska županija i na koncu šestog mjeseca 2021. godine bilježi značajno povećanje broja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA