Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

Posted On Četvrtak, 17 studenoga 2022 12:46

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ održana teorijska radionica namijenjena pružateljima usluga kao što su agroturizmi, OPG-ovi, restorani i sl., odnosno ugostiteljskim objektima koji se bave uslugama pripremanja i posluživanja tradicionalne hrane na području Zadarske županije. Cilj teorijske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela te naučiti polaznike radionica kako na najbolji način prezentirati hranu posjetiteljima. Na teorijskoj radionici obrađene su sljedeće teme: uvod u kulinarsku baštinu Zadarske županije, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentiranja hrane te očuvanje kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela.

Teorijska radionica održana je u Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije (INOVAcija). Predavanje je održao g. Robert Pinto chef restorana Trattoria Mediterraneo i profesor u Hotelijersko - turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar. Gospodin Pinto ima višegodišnje iskustvo u vođenju domaćih i talijanskih restorana, a u svojim restoranima je uvijek davao prednost tradicionalnim jelima i lokalnim namirnicama.

Nakon održane teorijske radionice, uslijedila je praktična, odnosno kulinarska radionica koja se održala isti dan, ali u novoopremljenoj kuhinji koja se nalazi u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru. Ova kuhinja opremljena je u sklopu projekta CUHaCHA. Sljedeći dan, 13. studenog 2022. godine, održane su još dvije praktične radionice. Prisustvovali su isti pružatelji usluga, a cilj praktičnih radionica bio je prikazati metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela. Navedeno se odnosi na pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane. Sudionici radionice osposobljeni su za pripremu desetak tradicionalnih jela Zadarske županije kao što su: bakalar na bilo, brudet od bakalara, brudet od daganja, brudet od grdobine, pašticada s njokima, maneštrun, sočivo, lazanje (domaće), hobotnica ispod peke, kroštule, fritule i štrudel od skute. Voditelj praktičnih radionica bio je g. Saša Began chef restorana Foša, koji ima višegodišnje kulinarsko iskustvo, a ove godine izabran je za najboljeg hrvatskog kuhara.

Održane radionice su dio aktivnosti projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta “CUHaCHA” je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na  projektu su Zadarska županija (HR), Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Općina Tivat (CG).

Pročitano 608 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 04, 2022

Održan 4. sastanak projekta CUHaCHA i konferencija projekta u Mostaru

Konferencija projekta CUHaCHA: Projektom će se staviti u pogon kuhinja opremljena u…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA