Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Predstavljen EU natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ ukupne vrijednosti 786 milijuna kuna i dodijeljene prve Odluke o financiranju u okviru EU natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja"

Posted On Četvrtak, 30 ožujka 2017 08:53

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudjelovali su u srijedu, 29. ožujka 2017. godine, na konferenciji povodom pokretanja druge faze Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju Centara kompetencija“ (CEKOM), koja je u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održana u Zagrebu. Kao predstavnici Zadarske županije bili su nazočni župan Stipe Zrilić i pročelnica Ureda župana Marina Dujmović-Vuković

Osnovni cilj predstavljanja bio je informirati potencijalne prijavitelje i njihove partnere o mogućnostima i uvjetima korištenja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Javnog poziva za CEKOM-e.

Također, u okviru konferencije dodijeljene su prve tri Odluke o financiranju u okviru EU natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, ukupne vrijednosti preko 26 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ financirat će se iz EU fondova, a prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima bit će na raspolaganju približno 786 milijuna kuna s maksimalnom vrijednosti potpore po prijavitelju do 112 milijuna kuna. Na natječaj se mogu javiti poduzetnici, organizacije za istraživanje i širenje znanja (izuzev znanstvenih organizacija) i drugi pravni subjekti koji žele ulagati u istraživačku infrastrukturu. Prihvatljivi prijavitelji i partneri prethodno su odabrani u prvoj fazi (pred-odabiru) u okviru ovog natječaja koja je završena 7. studenog 2016. godine.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da pametan rast temeljen na razvoj gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama u hrvatskom gospodarstvu s CEKOM-ima dobiva čvrste temelje, a europska sredstva investirana u projekte CEKOM-a imat će važan i mjerljiv utjecaj na razvoj hrvatskog gospodarstva.

„Ulaganja u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije jedan su od ključnih generatora koji će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i biti čimbenik u podizanju dodane vrijednosti, povećanju produktivnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u sljedećih nekoliko godina.“, naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković istaknuo je kako će se hrvatski model gospodarskog rasta i poticanja razvoja snažne industrijske osnove visoke dodane vrijednosti koja će biti konkurentna na svjetskom tržištu bazirati na uvođenju strukturnih promjena u hrvatsko gospodarstvo kroz jačanje inovacijskog potencijala i primjenu najnovijih istraživačkih i tehnoloških dostignuća u razvoju novih proizvoda i usluga i poticanje internacionalizacije.

Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija u cilju jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Kroz natječaj za „Podršku razvoju Centara kompetencija“ i natječaj za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sufinanciranjem vlastitih i kolaborativnih projekata istraživanja i razvoja i ulaganja u istraživačku infrastrukturu potaknut će bolju suradnju industrijskog sektora i istraživačkih organizacija u cilju kvalitetnijeg usmjeravanja rezultata istraživanja i razvoja u njihovu komercijalnu primjenu.
Među odabranim prijaviteljima  je i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcij-a sa projektom izgradnje Plavo-zelenog centra.

Plavo zeleni centar namijenjen je jačanju kompetencija gospodarskog sektora u području prehrambeno-prerađivačke industrije, područje  poljoprivrede i ribarstva kroz aktivnosti istraživanja i inovacija odnosno kroz povezivanje znanstvenog sektora i gospodarstva. Procijenjena vrijednost projekta je 42 milijuna kuna. Na ovaj način Zadarska županija poboljšat će poslovno inovacijsko okruženje te povećati aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru. Budući Plavo zeleni  centar nalazit će se u poslovnoj zoni Lonići u Bibinjama.

Pročitano 778 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA