Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana prva sjednica Partnerskog vijeća: Strateško planiranje temelj za razvitak zajednice

Posted On Četvrtak, 27 kolovoza 2020 16:44

U Velikoj vijećnici Zadarske županije, u četvrtak 27. kolovoza 2020. godine, održana je Prva sjednica Partnerskog vijeća, savjetodavnog tijela osnovanog u svrhu praćenja pripreme i provedbe Plana razvoja Zadarske županije.

Županijska skupština Zadarske županije pokrenula je proces izrade Plana razvoja Zadarske županije za razdoblje 2021.-2027., koji je temeljni strateški razvojni akt s definiranom vizijom, prioritetnim razvojnim politikama i ciljevima za razvoj Zadarske županije.     

Postupak izrade Plana razvoja Zadarske županije, uz sva ostala načela propisana Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (NN 123/2017), vodi se i načelom partnerstva kojim se osigurava uključivanje svih glavnih dionika.

U nazočnosti 31 člana usvojen je Poslovnik o radu Partnerskog vijeća te su izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika Partnerskog vijeća. Za predsjednika je izabran župan Božidar Longin dok je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, izabrana za njegovu zamjenicu.  

„Strateško planiranje temelj je za razvitak zajednice. Samo uz jasnu viziju i postavljeni cilj razvoja možemo svi zajedno raditi na boljem sutra. Partnersko vijeće najviše je savjetodavno tijelo pri izradi strateškog dokumenta na kojem će se temeljiti razvoj Zadarske županije u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Važnost Partnerskog vijeća ogleda se i u njegovoj sveobuhvatnosti jer uključuje dionike iz javnog, privatnog i civilnog sektora s područja cijele Zadarske županije“, poručio je župan Longin.

Odlukom županjske skupštine nositelj izrade Plana razvoja Zadarske županije je regionalni koordinator, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

„Novi Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH kojim je započela reforma sustava usvojen je 2017. godine. Jedna od najznačajnijih izmjena jest uvođenje jasne hijerarhijske strukture strateških dokumenata te smanjenje broja strateških dokumenata na nacionalnoj, ali i regionalnoj te lokalnoj razini. Osim promjene nazivlja, izmijenjen je i sadržaj akata strateškog planiranja te je obvezatna njihova povezanost s financijskim okvirom odnosno proračunima jedinica regionalne i lokalne samouprave. Sve to stavlja dodatan značaj na potrebu izrade kvalitetnog plana razvoja županije“, pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković.

Potom je Martina Matešić, voditeljica Odjela za strateško planiranje u Agenciji ZADRA NOVA predstavila metodologiju izrade Plana razvoja Zadarske županije.

„Jedna od najznačajnijih promjena jest nastojanje smanjenja broja strateških dokumenata na nacionalnoj, ali i regionalnoj i lokalnoj razini. Ilustracije radi, samo na području Zadarske županije, u lipnju ove godine na snazi je bio 81 akt strateškog planiranja. Kroz cijeli proces izrade Plana razvoja Zadarske županije surađivat ćemo s brojnim institucijama te stručnjacima, a kroz javno savjetovanje uključit ćemo i građane“, kazala je voditeljica Matešić.

Angažman Agencije na izradi Plana omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge izrade strateškog dokumenta ne stvaraju dodatni financijski teret za Zadarsku županiju. Projekt ZADRA NOVA ZA VAS sufinanciran je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitano 394 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA