Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Čestitka župana mons. Zgrabliću povodom imenovanja za zadarskog nadbiskupa koadjutora

Posted On Ponedjeljak, 11 travnja 2022 11:04

Sveti Otac, papa Franjo imenovao je 7. travnja preč. Milana Zgrablića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Tim povodom, župan Božidar Longin uputio je čestitku mons. Zgrabliću.

„Preuzvišeni,

povodom Vašeg imenovanja nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije u svoje osobno ime, ali i u ime svojih suradnika i djelatnika Zadarske županije, upućujem Vam svoju iskrenu čestitku.

Želim Vam prije svega puno uspjeha i zadovoljstva na novoj dužnosti, ali i dobrodošlicu u Zadarsku županiju.

Neka Vas u budućoj misiji pastira zadarske crkve prate zagovori njezinih nebeskih zaštitnika, svete Stošije, svetog Krševana, svetog Šime i svetog Zoila“, stoji u čestitci župana Longina.

Preč. Milan Zgrablić dosadašnji je župnik Župe Uznesenja Marijina – katedrale u Poreču te ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. godine. Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Za svećenika je zaređen 8. lipnja 1986., te mu je prva služba u Rovinju kao župni vikar. Imenovan je 1987. prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru gdje ostaje tri godine. Preč. Zgrablić je sam pohađao treći i četvrti razred srednje škole dok je bio u istome sjemeništu u Zadru.

Po povratku u svoju porečku i pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda odlazi na postdiplomski studij duhovnosti na sveučilište „Gregoriana“ u Rimu (1992. - 1994.). Nakon završenog studija u Rimu imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. - 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. godine.

Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997. - 2015.). Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, službu koju trenutno ima u trenutku njegova imenovanja zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Od 2019. kanonik je Stolnog kaptola sv. Mavra u Poreču.

Tijekom 36 godina svećeničke službe bio je u više navrata član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika, Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, član Vijeća za umjetnost, izgradnju i obnovu sakralnih objekata, te voditelj Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, kao i voditelj Vijeća za mlade, duhovna zvanja i ministrante.

Foto: IKA

Pročitano 510 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA