Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Čestitka župana mons. Zgrabliću povodom imenovanja za zadarskog nadbiskupa koadjutora

Posted On Ponedjeljak, 11 travnja 2022 11:04

Sveti Otac, papa Franjo imenovao je 7. travnja preč. Milana Zgrablića, svećenika Porečke i Pulske biskupije, nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Tim povodom, župan Božidar Longin uputio je čestitku mons. Zgrabliću.

„Preuzvišeni,

povodom Vašeg imenovanja nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije u svoje osobno ime, ali i u ime svojih suradnika i djelatnika Zadarske županije, upućujem Vam svoju iskrenu čestitku.

Želim Vam prije svega puno uspjeha i zadovoljstva na novoj dužnosti, ali i dobrodošlicu u Zadarsku županiju.

Neka Vas u budućoj misiji pastira zadarske crkve prate zagovori njezinih nebeskih zaštitnika, svete Stošije, svetog Krševana, svetog Šime i svetog Zoila“, stoji u čestitci župana Longina.

Preč. Milan Zgrablić dosadašnji je župnik Župe Uznesenja Marijina – katedrale u Poreču te ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. godine. Od 1980. do 1986. studira teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Za svećenika je zaređen 8. lipnja 1986., te mu je prva služba u Rovinju kao župni vikar. Imenovan je 1987. prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru gdje ostaje tri godine. Preč. Zgrablić je sam pohađao treći i četvrti razred srednje škole dok je bio u istome sjemeništu u Zadru.

Po povratku u svoju porečku i pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda odlazi na postdiplomski studij duhovnosti na sveučilište „Gregoriana“ u Rimu (1992. - 1994.). Nakon završenog studija u Rimu imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. - 1997.), kada preuzima i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. godine.

Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997. - 2015.). Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, službu koju trenutno ima u trenutku njegova imenovanja zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Od 2019. kanonik je Stolnog kaptola sv. Mavra u Poreču.

Tijekom 36 godina svećeničke službe bio je u više navrata član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika, Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, član Vijeća za umjetnost, izgradnju i obnovu sakralnih objekata, te voditelj Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, kao i voditelj Vijeća za mlade, duhovna zvanja i ministrante.

Foto: IKA

Pročitano 1057 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA