Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Plenković: Na području Zadarske županije vrlo je dinamično i s puno aktivnih projekata

Posted On Utorak, 04 listopada 2022 20:42

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u posjetu Zadarskoj županiji. Nakon što je u Zračnoj luci Zadar svečano dočekana milijunta putnica, direktor Zračne luke Josip Klišmanić, premijeru i ministrima Olegu Butkoviću i Radovanu Fuchsu prezentirao je veliki projekt proširenja kapaciteta Zračne luke Zadar koji uključuje novu stajanku, proširenje zgrade putničkog terminala te produljenje uzletno-sletne staze za dodatnih 700 metara.

Potom je izaslanstvo Vlade RH u pratnji župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića obišlo novoizgrađenu ribarsku luku u Gaženici, vrijednu 27,9 milijuna kuna koja će se odlično nadopunjavati s već izgrađenom ribarskom lukom u Kalima, za koju je Lučka uprava Zadar također osigurala 100-postotno financiranje europskim i nacionalnim sredstvima. 

Prije odlaska na otvorenje novog Studentskog doma Sveučilišta u Zadru i studentskog restorana Diadora, Plenković je sa suranicima posjetio Dom Zadarske županije gdje je održao radni sastanak sa županom Longinom i županijskim pročelnicima.

Župan je istaknuo da je godinu obilježila odlična turistička sezona, rast gospodarstva i rekordna zaposlenost u Zadarskoj županiji. Broj turističkih noćenja je u rangu rekordne 2019. godine, a uz Zračnu luku Zadar koja je zabilježila milijun putnika, rekord bilježi i putnička luka Gaženica koja ima najavu dolaska 147 kruzera do kraja godine, što je za 9 posto više od 2019. godine. Uz to, veseli najava da će 12. listopada u Zadar uploviti rekordnih pet kruzera u jednome danu.

Očekuju se odlične brojke i u domaćem obalnom linijskom prijevozu, a župan je naglasio važnost uspostave cjelogodišnje linije između Zadra i Ancone, na čemu se već neko vrijeme radi u suradnji s resornim ministarstvom i Jadrolinijom te bi vrlo skoro i to trebalo biti ostvareno.

„Moram istaknuti odličnu suradnju s Vladom i Hrvatskim vodama na projektima izgradnje vodno-komunalne infrastrukture o čemu svjedoči i današnje potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar, vrijednim oko 50 milijuna kuna, kojim se stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije, uključujući i njezin otočni dio“, kazao je župan istaknuvši i brojne projekte prometne infrastrukture koji se trenutno realiziraju pa do nekih koji su u fazi izrade projektne dokumentacije, poput spoja Zračne luke na brzu cestu Zadar 2 i četverotračne ceste od izlaza iz Zadra do čvora Zadar 1.

Andrej Plenković je istaknuo zadovoljstvo suradnjom Vlade i Županije na brojnim projektima te naglasio kako je na području Zadarske županije vrlo dinamično i s puno aktivnih projekata koji su u provedbi. Obećao je dodatnu pomoć Vlade u zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju Centra za palijativnu skrb Zadarske županije te nastavak ulaganja u cestovnu, pomorsku i zračnu infrastrukturu.

„Zadar sa svojim kapacitetima i ulaganjima u prometnu infrastrukturu, uz ono što već ima u turizmu, kulturi, obrazovanju, Sveučilištu, ribarstvu postaje središte na hrvatskom Jadranu kada je riječ o atraktivnosti i dolascima turista. Zahvaljujem današnjim domaćinima na svim projektima koje su mi pokazali, a Vlada će i nadalje biti partner, prijatelj i generator daljnjeg razvoja Zadarske županije tako i cijele Hrvatske“, najavio je Plenković koji je uoči obilježavanja 31. obljetnice Dana obrane Zadra položio vijenac kod spomenika poginulih hrvatskim braniteljima u uvali Jazine.

Pročitano 509 puta

Zadnje objave

siječnja 30, 2023

PROMO VIDEO PROJEKTA CUHaCHA

siječnja 23, 2023

Objava rezultata istraživanja: „Profil, ponašanje i zadovoljstvo turista, korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u Zadarskoj županiji u 2022. godini“

Dana 20. siječnja 2023. godine u 10,00 sati u Velikoj vijećnici Zadarske županije…
siječnja 02, 2023

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije…
siječnja 01, 2023

Županov novogodišnji posjet rodilištu - djevojčica prva beba rođena u 2023. godini 

Župan Božidar Longin sa suradnicima tradicionalno je prvoga dana nove godine posjetio…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA