Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Samostanu sv. Frane nakon 49 godina vraćen ukradeni procesijski križ

Posted On Subota, 05 kolovoza 2023 14:49

Svečana primopredaja procesijskog križa iz 14. stoljeća, velikog kulturnog dobra koji je 1974. ukraden u muzeju samostana sv. Frane, održana je u petak, 4. kolovoza u crkvi sv. Frane u Zadru.

Riznici samostana Svetog Frane napokon je vraćen procesijski križ koji se pripisuje velikom zlatarskom umjetniku Franji iz Milana, autoru svjetski poznate Škrinje sv. Šime. Riječ je o iznimno vrijednom kulturnom dobru iz XIV. stoljeća, jednom od najljepših zlatarskih radova hrvatske srednjovjekovne baštine, koje je iz Talijanske Republike vraćeno u Republiku Hrvatsku.

Križ je, kao i Škrinja sv. Šime, dar kraljice Elizabete Kotromanić (1340.-1387.) čiji se lik nalazi na križu a izradio ga je majstor Franjo iz Milana, zadarski zlatar koji je izradio i škrinju sv. Šime. Kraljica Elizabeta darovala je taj križ franjevcima 1358. prigodom potpisivanja Zadarskog mira koje se bilo dogodilo u sakristiji crkve sv. Frane u Zadru, zbog povezanosti kraljice Elizabete i njenog supruga, hrvatsko – ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca s franjevcima.

Svečanosti su, uz ostale nazočili, ministri Nina Obuljen Koržinek i Šime Erlić, veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić, Ricardo Lia, sin talijanskog kolekcionara Amadea Lia u čijem je privatnom vlasništvu križ bio gotovo 50 godina, legalno kupljen na aukciji u Londonu, Pierluigi Peracchini, gradonačelnik La Spezie čijem je gradskom muzeju Lia bio darovao križ te domaćini, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, gvardijan samostana sv. Frane fra Stipe Nosić i provincijal fra Tomislav Šanko.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, istaknula je da je taj križ jedno od najvrjednijih kulturnih dobara ikada vraćeno u Hrvatsku, u smislu vrijednosti za hrvatsku baštinu, osobito za grad Zadar. Rezultat je to koordiniranog djelovanja hrvatskih i talijanskih institucija - Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

„Taj križ je iznimno vrijedan jer je istraživanjima dokazano da je nastao upravo po narudžbi u Zadru, na njemu su likovi svetaca koji su vezani za povijest Zadra. To je i na simboličkoj razini jako važan događaj jer je križ bio ukraden. Obitelj Lia ga je legalno kupila. Kada se otkrilo da se radi o ukradenom predmetu, započeli su razgovori koji su trajali od 2009. do danas. Međutim, obitelj Lia učinila je gestu i odlučili su vratiti križ u Hrvatsku. Stoga mi je jako drago da su u Zadru i predstavnici obitelji Lia, gradonačelnik La Spezije i predstavnik karabinjera, dakle, svi koji su s hrvatskim službama u Ministarstvu, s policijom, Veleposlanstvom RH u Rimu, franjevcima i stručnjacima, bili uključeni u proces i radili na tome da se križ vrati“, rekla je ministrica Koržinek zahvalivši svima koji su sudjelovali u tom „po svemu posebnom procesu povratka križa u Zadar.“.

Pročitano 462 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA