Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Preko je idealan primjer promišljenog razvoja otočne općine

Posted On Petak, 29 rujna 2023 19:29

U Preku je na dan njezinog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila obilježen Dan općine i 30. godišnjica njezina utemeljenja.
Svečanoj sjednici održanoj u hotelu Dunatovi dvori nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, saborska zastupnica Nikolina Baradić, državni tajnici Josip Bilaver, Dunja Magaš i Zrinka Raguž, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković i brojni drugi uzvanici.
Predsjednica Općinskog vijeća Ingrid Melada i načelnik Jure Brižić u svojim su se obraćanjima osvrnuli na niz projekata koji su provedeni na području općine, dok su župan Longin, izaslanica predsjednika Sabora zastupnica Baradić te ministri Bačić i Erlić pohvalili rad općinske administracije, naglasivši kako je Preko idealan primjer promišljenog i sustavnog razvoja jedne otočne općine koja može mnogima poslužiti kao uzor.
„Zadarska županija prva je među sedam obalno-otočnih županija koja se uspješno prijavila na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te se time otvara mogućnost korištenja novih 30 milijuna eura za projekte na zadarskim otocima. Uvjeren sam da ćemo kroz sinergiju s našim općinama i gradovima te uz potporu Vlade uspješno iskoristiti ta sredstva, a znajući koliko je Općina Preko aktivna u pripremi i provedbi projekata, bit će sigurno još puno lijepih vijesti za ovdašnje stanovnike“, istaknuo je župan Longin.
Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić naglasio je da su otočna politika i razvoj otoka jedan od najvažnijih strateških politika na nacionalnoj razini.
„Vjerujem da ćemo pronaći rješenje za potpunu obnovu tvrđave sv. Mihovila, jer se maksimalno zalažemo za ulaganja u otoke. Kroz program vrijedan 150 milijuna eura definirana su sredstva za nova infrastrukturna ulaganja u otoke, energetsku učinkovitost, kulturu i komunalnu infrastrukturu kako naši otoci ne bi samo živjeli nego i procvjetali u svojem autohtonom ekosustavu“, poručio je ministar Erlić.
Ministar Bačić je u svojem obraćanju istaknuo da mu ej uvijek drago doći u Preko te se posebno osvrnuo na ulaganja i promjenu kvalitete života na otocima u posljednjih nekoliko desetljeća.
„Otoci su nekad bili poznati po iseljavanju, a danas se mladi vraćaju i žele živjeti na otocima. Zbog toga nam je želja otoke učiniti dobrim mjestom za život. Samo u mandatu ove Vlade u otoke je uloženo dvije milijarde eura, a puno govori i podatak da svaki četvrti turist u Hrvatskoj bira odmor na otocima“, naglasio je potpredsjednik Vlade.
Tradicionalno su uručena godišnja općinska priznanja koja su zaslužili: posthumno arheologinja Martina Dubolnić Glavan za razvoj kulturno-povijesne i arheološke baštine Općine Preko i Malog Lukorana, Sveta Eufemija Society iz New Yorka i New Jerseja za višegodišnje donacije Župi Sutomišćica/Poljana, Marija Rušev za doprinos u promicanju kulture i otočne baštine, maestro Ivo Nižić za doprinos u razvoju kulture i otočne baštine, profesor Robert Bacalja za očuvanje otočne baštine i čakavskoga govora.
Fotografije: Naši školji

Pročitano 285 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA