Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Preko je idealan primjer promišljenog razvoja otočne općine

Posted On Petak, 29 rujna 2023 19:29

U Preku je na dan njezinog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila obilježen Dan općine i 30. godišnjica njezina utemeljenja.
Svečanoj sjednici održanoj u hotelu Dunatovi dvori nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, saborska zastupnica Nikolina Baradić, državni tajnici Josip Bilaver, Dunja Magaš i Zrinka Raguž, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković i brojni drugi uzvanici.
Predsjednica Općinskog vijeća Ingrid Melada i načelnik Jure Brižić u svojim su se obraćanjima osvrnuli na niz projekata koji su provedeni na području općine, dok su župan Longin, izaslanica predsjednika Sabora zastupnica Baradić te ministri Bačić i Erlić pohvalili rad općinske administracije, naglasivši kako je Preko idealan primjer promišljenog i sustavnog razvoja jedne otočne općine koja može mnogima poslužiti kao uzor.
„Zadarska županija prva je među sedam obalno-otočnih županija koja se uspješno prijavila na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te se time otvara mogućnost korištenja novih 30 milijuna eura za projekte na zadarskim otocima. Uvjeren sam da ćemo kroz sinergiju s našim općinama i gradovima te uz potporu Vlade uspješno iskoristiti ta sredstva, a znajući koliko je Općina Preko aktivna u pripremi i provedbi projekata, bit će sigurno još puno lijepih vijesti za ovdašnje stanovnike“, istaknuo je župan Longin.
Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić naglasio je da su otočna politika i razvoj otoka jedan od najvažnijih strateških politika na nacionalnoj razini.
„Vjerujem da ćemo pronaći rješenje za potpunu obnovu tvrđave sv. Mihovila, jer se maksimalno zalažemo za ulaganja u otoke. Kroz program vrijedan 150 milijuna eura definirana su sredstva za nova infrastrukturna ulaganja u otoke, energetsku učinkovitost, kulturu i komunalnu infrastrukturu kako naši otoci ne bi samo živjeli nego i procvjetali u svojem autohtonom ekosustavu“, poručio je ministar Erlić.
Ministar Bačić je u svojem obraćanju istaknuo da mu ej uvijek drago doći u Preko te se posebno osvrnuo na ulaganja i promjenu kvalitete života na otocima u posljednjih nekoliko desetljeća.
„Otoci su nekad bili poznati po iseljavanju, a danas se mladi vraćaju i žele živjeti na otocima. Zbog toga nam je želja otoke učiniti dobrim mjestom za život. Samo u mandatu ove Vlade u otoke je uloženo dvije milijarde eura, a puno govori i podatak da svaki četvrti turist u Hrvatskoj bira odmor na otocima“, naglasio je potpredsjednik Vlade.
Tradicionalno su uručena godišnja općinska priznanja koja su zaslužili: posthumno arheologinja Martina Dubolnić Glavan za razvoj kulturno-povijesne i arheološke baštine Općine Preko i Malog Lukorana, Sveta Eufemija Society iz New Yorka i New Jerseja za višegodišnje donacije Župi Sutomišćica/Poljana, Marija Rušev za doprinos u promicanju kulture i otočne baštine, maestro Ivo Nižić za doprinos u razvoju kulture i otočne baštine, profesor Robert Bacalja za očuvanje otočne baštine i čakavskoga govora.
Fotografije: Naši školji

Pročitano 304 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA