Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježen Dan Općine Novigrad: Kreće obnova tvrđave Fortica

Posted On Petak, 02 kolovoza 2024 14:28

Dan Općine Novigrad obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Škalinama u centru mjesta. Svečanoj sjednici su, uz ostale, nazočili ministri u Vladi RH Šime Erlić i Damir Habijan, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Nikolina Baradić, župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković te brojni drugi uzvanici i mještani.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Antonio Sinovčić da bi potom načelnik Joso Klapan govorio o nizu projekata koji se trenutno provode na području općine. Najavio je da se kreće se u obnovu i uređenje jednog od simbola Novigrada tvrđave Fortica i to kroz projekt ITU mehanizma Grada Zadra, a u suradnji s Općinom Preko koja će kroz isti projekt urediti tvrđavu sv. Mihovila.

„Sredstvima iz EU fondova uredit će se društveni dom u Novigradu, a izrađuje se projektna dokumentacija za projekt Aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, što je projekt od strateške vrijednosti ne samo za našu Općinu već i za cijelu Zadarsku županiju“, poručio je Klapan.

Župan Longin istaknuo je dobru suradnju s Općinom Novigrad na više projekata, primjerice investiciju Županijske lučke uprave na sanaciji dijela rive i istezališta za brodove u luci Novigrad. Vrijednost radova iznosila je 240 tisuća eura, a taj je projekt po županovim riječima, konkretan primjer sinergije Općine, Županije i resornog ministarstva.

„Kao osnivači skrbimo o osnovnoj školi ovdje u Novigrad koja je jedina škola u Županiji koja sudjeluje u provedbi eksperimentalnog programa cjelodnevne škole. Opseg infrastrukturnih ulaganja uključivat će uređenje i opremanje kuhinje, klimatizaciju matične i područne škole te opremanje učionica i blagovaonice, a previđen iznos je oko 180 tisuća eura. Uz to, na Nacionalni plan oporavka i otpornosti prijavit ćemo izgradnju školske sportske dvorane škole u Pridragi. Projektna dokumentacija je spremna i sada se čeka suglasnost Ministarstva obrazovanja i znanosti“, najavio je Longin.

„Novigrad, Pridraga i Paljuv se razvijaju, ostvaruju projekte i idu naprijed zahvaljujući dobroj suradnji lokalne zajednice sa svim nacionalnim razinama, a sve to utječe na životni standard stanovnika i na njihove optimalne društvene razvojne uvjete. Posebno utječe na mlade ljude koji su odlučili ostati ovdje i zasnovati svoje obitelji i danas ih posebno želim istaknuti jer smo svi svjesni kako mlade treba promatrati kao predstavnike poželjne budućnosti. Čuli smo od načelnika Klapana koliko se ulaže ovdje u vrtiće, škole, infrastrukturu i nova radna mjesta i zato vi možete biti primjer ostalima kako im omogućiti kvalitetan život“, kazala je u svom obraćanju saborska zastupnica Nikolina Baradić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić koji je bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, naglasio je vidljiv razvoj Općine Novigrad i pohvalio Josu Klapana kao iznimno aktivnog načelnika koji sa svojim suradnicima konstantno provodi razvojne projekte. Istaknuo je da će u narednom razdoblju biti niz prilika za financiranje tih projekata preko niza mehanizama iz EU fondova i da je ključna uloga jedinica lokalne samouprave u kvalitetnoj pripremi projektne dokumentacije.

„Općine su ključne za provedbu politike ujednačenog razvoja svih krajeva Hrvatske. Zajedničkim snagama nastavljamo realizirati projekte za bolji Novigrad i unutrašnjost Zadarske županije“, ustvrdio je Erlić.

Općinska priznanja ove su godine zaslužili Dobrovoljni aktiv darivatelja krvi općine Novigrad, Boćarski klub Paljuv, uspješna studentica Ema Zubčić, suorganizator brojnih manifestacija i obilježavanja događaja iz Domovinskog rata Branko Vlatković te pjevač i svirač KUD-a Luzarica iz Pridrage Branko Narančić Baćo. 

Pročitano 166 puta

Zadnje objave

srpnja 26, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
srpnja 17, 2024

Rezultati Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih…
srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA