Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Posljednji pozdrav dragom kolegi Josipu Kraljiću

Posted On Četvrtak, 22 kolovoza 2024 13:53

Jučer, 21. kolovoza 2024. godine u jutarnjim satima u 77. godini života  napustio nas je prvi član poglavarstva za zdravstvo i socijalnu skrb i  prvi pročelnik  za zdravstvo Zadarske županije Josip Kraljić koji je veći dio svog radnog vijeka posvetio organizaciji i uspostavi sustava zdravstva i mreže javne zdravstvene službe na našem području.
Umro je naš doktor, koji je za života, kada god bi se vratio s posljednjeg ispraćaja nekoga od njemu poznatih ljudi govorio: "Što bi čovjek mogao više poželjeti nego kada dođe njegovo vrijeme i kada umre da netko kaže: Umro je DOBAR čovjek".
Rođen 25. rujna 1947. godine u Barotulu na otoku Pašmanu od oca Kuzme i majke Zorke, po završetku studija medicine 1973. godine (MF u Rijeci) kao mladi liječnik počinje raditi u tadašnjem Medicinskom centru Zadar (1973.-1974.; 1990.-1992.)  zatim kao specijalist medicine rada u Zdravstvenoj stanici "Vlado Bagat" (1975.-1990.) Početkom devedesetih počinje raditi kao član liječničke komisije  u Ispostavi Republičkog fonda za zdravstvo (1992.-1994.). Uspostavom novog teritorijalno političkog ustroja mlade hrvatske države 1993. godine prihvaća dužnost prvog poglavara Zadarske županije za zdravstvo i socijalnu skrb, a 1995. godine zapošljava se  u Zadarskoj županiji kao prvi pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb te sa svojim suradnicima organizira i uspostavlja sustav zdravstva i mrežu javne zdravstvene službe na području Zadarske županije.
Tijekom Domovinskog rata obnaša dužnost zapovjednika Vojnog saniteta 134.brigade (Stankovci) Sektora I ( Velebit) za područje Zadra. Kao županijski pročelnik za zdravstvo radio je gotovo 20 godina, sve do umirovljenja 2014. godine.
Bio je pravi erudit, s lakoćom je raspolagao znanjem iz različitih područja , a njegova sposobnost iznošenja složenih ideja i koncepata na jasan i razumljiv način te njegova sposobnost brze prilagodbe novim situacijama i suočavanja sa složenim problemima činili su ga omiljenim u radnom, profesionalnom i znanstvenom okruženju. Bio je iznimno skroman, jednostavan i pristupačan čovjek, veliki zaljubljenik u sport, lov i ribolov.
 Često je, iznoseći ideje o rješavanju određenih složenih organizacijskih problema u zdravstvu znao govoriti kako je Zadarska županija zbog svog teritorijalnog ustroja  Hrvatska u malom i model koji se pokaže uspješnim u Zadarskoj županiji može biti primjenjiv na cjelokupnom području Hrvatske.

"Zatekla me njegova smrt . O nekim ljudima misliš da će uvijek biti tu. Naš  doktor, kako smo ga svi zvali , za svakoga je uvijek bio tu i a raspolaganju. Blagog osmjeha, smiren i spreman za sve izazove koji je zahtijevao njegov odgovoran posao. Gotovo u isto vrijeme, neposredno poslije domovinskog rata,  počeli smo raditi u Zadarskoj županiji, morali smo se brzo suočavati i rješavati različite  situacije u zahtjevnom razdoblju ustrojavanja županijske samouprave i svih njezinih službi među kojima je zasigurno zdravstvo bilo jedno od najzahtjevnijih društvenih područja. Pamtim ga kao izuzetno samozatajnog suradnika, mogu reći i prijatelja koji je znao na vrlo kvalitetan način pronaći rješenje u jako složenim situacijama. U ime svih djelatnika Zadarske županije, bivših kolega i suradnika te svoje osobno ime izražavam najiskreniju sućut cijeloj obitelji našeg  doktora Kraljića."-rekao je župan Božidar Longin.

 "Imala sam čast i povlasticu gotovo sedam godina prije njegovog umirovljenja biti dio njegovog radnog tima svjedočeći međusobnom uvažavanju i poštovanju među suradnicima, svojim toplim ljudskim gestama brisao je granice između podređenih i nadređenih službenika čineći radnu atmosferu izrazito prijateljskom. Može se reći kako je bio sjajan pedagog, u svakom suradniku znao je pronaći ono najbolje te ga nesebično podupirati u stjecanju novih znanja i vještina, rječit u pohvalama i blag kod ukazivanja na greške bio je rukovoditelj i šef za poželjeti Mak Dizdar svojevremeno je napisao "Smrt nije kraj. Jer smrti zapravo i nema. I nema kraja. Smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda." I zato, dragi naš doktore, na svom putu obogatili ste naše živote i hvala vam na tome, u nebeskim visinama čeka vas novi tim.  "- rekla je sadašnja zamjenica pročelnika za zdravstvo Franka Krajnović u ime  posljednjeg tima ( Maše, Danijele, Dubravke, Franke i Marte) kojeg je vodio dr Kraljić . 
Posljednji ispraćaj dr. Josipa Kraljića održat će se u petak, 23. kolovoza 2024. na groblju Belafuža u 14 sati.

Pročitano 234 puta

Zadnje objave

srpnja 26, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
srpnja 17, 2024

Rezultati Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih…
srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA