Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

Posted On Četvrtak, 17 studenoga 2022 12:46

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ održana teorijska radionica namijenjena pružateljima usluga kao što su agroturizmi, OPG-ovi, restorani i sl., odnosno ugostiteljskim objektima koji se bave uslugama pripremanja i posluživanja tradicionalne hrane na području Zadarske županije. Cilj teorijske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela te naučiti polaznike radionica kako na najbolji način prezentirati hranu posjetiteljima. Na teorijskoj radionici obrađene su sljedeće teme: uvod u kulinarsku baštinu Zadarske županije, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentiranja hrane te očuvanje kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela.

Teorijska radionica održana je u Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije (INOVAcija). Predavanje je održao g. Robert Pinto chef restorana Trattoria Mediterraneo i profesor u Hotelijersko - turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar. Gospodin Pinto ima višegodišnje iskustvo u vođenju domaćih i talijanskih restorana, a u svojim restoranima je uvijek davao prednost tradicionalnim jelima i lokalnim namirnicama.

Nakon održane teorijske radionice, uslijedila je praktična, odnosno kulinarska radionica koja se održala isti dan, ali u novoopremljenoj kuhinji koja se nalazi u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru. Ova kuhinja opremljena je u sklopu projekta CUHaCHA. Sljedeći dan, 13. studenog 2022. godine, održane su još dvije praktične radionice. Prisustvovali su isti pružatelji usluga, a cilj praktičnih radionica bio je prikazati metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela. Navedeno se odnosi na pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane. Sudionici radionice osposobljeni su za pripremu desetak tradicionalnih jela Zadarske županije kao što su: bakalar na bilo, brudet od bakalara, brudet od daganja, brudet od grdobine, pašticada s njokima, maneštrun, sočivo, lazanje (domaće), hobotnica ispod peke, kroštule, fritule i štrudel od skute. Voditelj praktičnih radionica bio je g. Saša Began chef restorana Foša, koji ima višegodišnje kulinarsko iskustvo, a ove godine izabran je za najboljeg hrvatskog kuhara.

Održane radionice su dio aktivnosti projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta “CUHaCHA” je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na  projektu su Zadarska županija (HR), Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Općina Tivat (CG).

Pročitano 3985 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA