Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Stabilan proračun Zadarske županije rezultat uspješnog oporavka gospodarstva, usvojen rebalans proračuna

Posted On Četvrtak, 27 lipnja 2024 17:02

Vijećnici Županijske skupštine usvojili su  rebalans proračuna u iznosu od 200.555.000,00 eura što je za 18,6 posto više u odnosu na prethodni plan.

Najvažnije promjene tiču se povećanja općih prihoda i rashoda za 20 posto što je rezultat smanjenja nezaposlenosti te utjecaja inflacije na prihodovnu stranu proračuna, ali i zbog povećanja vlastitih prihoda koji su narasli za 1,6 mil.eura.

“Proračun se puni prema planu, a rebalansom se planira povećanje izvornih prihoda za 4,1 mil. eura. Povećanje od 3,5 mil eura je temeljeno na  povećanju poreza na dohodak, oko pola milijuna eura od naplate prihoda od imovine, a dio i od povrata sredstava iz EU projekata. Sve ovo slijed je uspješnog oporavka gospodarstva, smanjenja broja nezaposlenih i povijesnog broja zaposlenih.”- rekao je na sjednici Županijske skupštine župan Božidar Longin dodajući kako se do kraja godine nada još jednom rebalansu s ovakvim tendencijama.

Što se rashoda tiče oni su najviše usmjereni na funkcioniranje  obrazovanja  i zdravstva . S tim u vezi povećani su rashodi  unutar tekućeg projekta Projektna dokumentacija-javne potrebe radi planiranih ulaganja u školske objekte iz izvornog Prihoda Zadarske županije.

Veliki dio financijskih sredstava namjenjen je projektu „Uvođenja novih usluga u zdravstvenom turizmu” od strane Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru i to u iznosu od 2,6 milijuna eura;  projekti „Mystical Danube” i „MAPA” od  strane Agencije za ruralni razvoj, vrijedni pola milijuna eura; projekti „APOLLO” i „Nova tehnička pomoć” Agencije za razvoj ZŽ Zadre Nove, vrijedni 0,3 milijuna eura, a očekuje se i smanjenje troškova na projektu regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole u vrijednosti od 0,9 milijuna eura.

U cilju povećanja i  uravnoteženja kvalitete života stanovništva naše županije  izdvojena su dodatna financijska sredtva koja se odnose  na ulaganja u osnovne škole. Pola milijuna eura uložit će se za projekt RCK Medicinske škole Ante Kuzmanića, pola milijuna eura ići će Domu zdravlja Zadarske županije  i Zavodu za javno zdravstvo za rashode poslovanja, milijun eura za izgradnju skloništa za napuštene I izgubljne životinje, sto tisuća eura za izgradnju Poljoprivrednog edukacijskog centra i sto tisuća eura za dodatne timove u turističkoj sezoni kod Zavoda za hitnu medicine Zadarske  županije.

Foto: T.Burčul/Z.Kucelin

Pročitano 96 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA