Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

REKONSTRUKCIJA ZRAČNE LUKE I PRODULJENJE PISTE: U Zadar će slijetati zrakoplovi sa svih kontinenata, Kanada prva pokazala interes za direktne letove!

Posted On Četvrtak, 10 siječnja 2019 15:52

Zadarski župan Božidar Longin ovog tjedna u Zagrebu održat će sastanke i razgovore vezane uz projekt produljenja piste u Zračnoj luci Zadar. Projekt rekonstrukcije i produljenja piste, stajanke, te ostalih sadržaja kojim bi nastao potpuno novi kompleks zadarske Zračne luke omogućili bi slijetanje najvećih tipova aviona u zadarsku Zračnu luku, te direktnu povezanost sa prekooceanskim gradovima. Za to navodno već postoji interes u Kanadi.

- Ne mogu još ništa reći, Zadarska županija je vlasnik Zračne luke Zadar s 20 posto vlasničkog udjela. Država je većinski vlasnik, s 55 posto, Grad Zadar ima 20, te Općina Zemunik pet posto udjela. Stoga na sastancima koje ovaj tjedan imam sa više ministara ne mogu kao župan donositi konačne odluke, no bitno je da se sve pokrene, jer idejni projekt je gotov i ishodovana je lokacijska dozvola – kazao nam je u utorak župan Božidar Longin.

Ono što se može doznati jest da je projekt vrijedan 51 milijun eura, te da je „financijska konstrukcija zaokružena.“

 

- Prerano me o tome pitate, jer pred nama je najprije rješavanje nekih imovinsko pravnih odnosa. Točno je da je idejni projekt gotov, bez toga se ne bi ni moglo ići u razgovore. Uz gotov projekt podrazumijevaju se i financijske projekcije, iz njih proizlazi da bismo sami, bez pomoći EU fondova, mogli i trebali realizirati ovaj projekt. No zaista je rano o tome govoriti, jer Županija nije jedini vlasnik – ponovio je Longin.

Govoreći o tome što bi proširenje Zračne luke značilo za Zadar i što bi takav aerodrom gradu donio, Longin je rekao da je proširenje piste, uz home-port u luci Gaženica, preduvjet uzleta Zadra.

- Danas je jedno od glavnih tržišta Daleki istok. Povećanje kapaciteta Zračne luke ključ je novog iskoraka za naš turizam. Ovako bismo u Zadru imali stvorene uvjete za slijetanje najvećih zrakoplova, što nas direktno povezuje sa destinacijama izvan Europe – rekao je Longin.

Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar:

- Projekt produljenja uzletno sletne staze, pripadajućih voznih staza i dodatno proširenje stajanke su od vitalnog značaja za daljnji razvoj Zračne luke Zadar. Na taj način bismo podigli kategorizaciju zračne luke čime postajemo izravno dostupni znatno većem broju turistički emitivnih tržišta. Iz tog razloga smo pokrenuli aktivnosti za izradu idejnog rješenja zgrade putničkog terminala obzirom da je postojeća početno dimenzionirana na značajno manji broj putnika te daljnje dogradnje predstavljaju problem u organizaciji putničkih tokova i širenju komercijalnih sadržaja terminala. Vjerujemo da ćemo do kraja godine moći javnosti prezentirati budući izgled Zračne luke Zadar – naveo je direktor Klišmanić.

Izvor: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/583377/u-zadar-ce-slijetati-zrakoplovi-sa-svih-kontinenata-kanada-prva-pokazala-interes-za-direktne-letove#&gid=null&pid=2

Pročitano 501 puta

Zadnje objave

lipnja 19, 2019

Održana završna konferencija projekta Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Kneževoj palači u Zadru održana je završna…
lipnja 19, 2019

Skrb za osobe starije životne dobi - radionica

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade U Zadru, 19. lipnja 2019.…
lipnja 18, 2019

Sigurnost je hrvatski brend koji raste svake godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u Zadru Stožer za provedbu mjera…
lipnja 18, 2019

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata

U prvoj polovici 2020. godine Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU, čime će dobiti…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA