Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

ZADARSKA ŽUPANIJA RASPISALA POZIV "S pomoćnicima u nastavi bolji je uspjeh učenika!"

Posted On Petak, 26 srpnja 2019 13:04

I ove je godine Zadarska županija na svojoj internetskoj stranici objavila Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je Zadarska županija osnivač, za školsku godinu 2019./2020.

Na javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresirani koji udovoljavaju uvjetima: najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak i ne smije biti roditelj/skrbnik ni drugi član uže obitelji učenika kojem se pruža potpora. Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

– Pomoćnici u nastavi financiraju se iz županijskog proračuna i novcem iz Europskog socijalnog fonda. Rad s pomoćnicima u nastavi proteklih se godina pokazao vrlo korisnim, a korisnici su bili zadovoljni – naveo je resorni pročelnik Ivan Šimunić i pozvao sve zainteresirane da u što skorijem roku podnesu svoju prijavu.

 

Detalji i dodatne informacije navedeni su u Javnom pozivu, koji je dostupan na službenoj stranici Zadarske županije te na internetskim stranicama škola partnera u projektu kojima je Zadarska županija osnivač.

Podsjetimo, Zadarskoj županiji su za projekt "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka" odobrena nepovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od osam milijuna kuna kroz četverogodišnje razdoblje. Ukupan proračun projekta iznosi oko 12,7 milijuna kuna, od čega Zadarska županija zapošljavanje pomoćnika u nastavi sufinancira s 4,7 milijuna kuna.

Bolji rezultati

Jedna od škola u kojoj rade pomoćnici u nastavi je zadarska Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, čija ravnateljica Jelena Gulan kaže da ih je proteklu školsku godinu bilo sedam, te da djeluju vrlo poticajno na djecu i njihov rad.

– S osobnim pomoćnicima imamo izvrsnu suradnju. Najvažnije je da su oni za učenike od neprocjenjive koristi, djeca u radu pokazuju značajno bolje rezultate. Velikim dijelom oni u našoj školi rade s učenicima koji se školuju za pomoćna zanimanja, te ih toliko dobro potiču i usmjeravaju da učenici postanu sposobni da samostalno rade – kazala je ravnateljica Gulan.

Dodala je da je jedan učenik svom asistentu kazao: "Da ste vi meni pomagali od početka, završio bih ja još jedan zanat", što zapravo najbolje opisuje koliko učenici profitiraju od rada sa svojim osobnim pomoćnicima.

– Zadovoljni smo i suradnjom sa Zadarskom županijom jer uvažava sve naše sugestije oko izbora pomoćnika u nastavi – zaključila je Gulan.

Pročelnik Šimunić je istaknuo da je tijekom školske godine 2018./2019. Zadarska županija financirala ukupno 78 pomoćnika u nastavi, za 77 učenika.

– Iskustvo je pokazalo da pomoćnici u nastavi uvelike pomažu učenicima s teškoćama i bit će potrebno ove projekte nastaviti i sljedećih godina. Rad pomoćnika je zahtjevan jer se oni često susreću s teškim obiteljskim okolnostima iz kojih dolaze učenici s teškoćama. Pomoćnici su još jedna karika u sustavu odgoja i obrazovanja učenika kojima je pomoć potrebnija nego većini ostalih učenika. Razvoj sustava i statusa pomoćnika vidljiv je iz godine u godinu i te pozitivne promjene pokazuju brigu čitavog društva za učenike s teškoćama – istaknuo je pročelnik Šimunić.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitano 279 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA