Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Peto i šesto dijete u obitelji, treće i četvrto, sve su to ovogodišnji blizanci, kojih je u županiji sve više. Isplaćuju se i naknade za osmo dijete!

Posted On Četvrtak, 14 svibnja 2020 10:06

Ove je godine Zadarskoj županiji (do 24. travnja) poslano 365 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za novorođenčad – zahtjeva je 365, ali djece je više, 372.

- Imamo sedam parova blizanaca – kaže Bernard Maruna, pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade.

- Imamo i jedno osmo dijete u obitelji, tu su potpore najveće, pet tisuća kuna za dijete. Imamo, ove godine već samo do druge polovice travnja, četiri zahtjeva za novorođenčad koja su šesto dijete u obitelji i također četiri zahjteva za djecu koja su peto dijete u obitelji – kaže pročelnik Maruna.

Dok su u 2019. godini bila dva zahtjeva za posvojenu djecu, ove godine je do travnja već stigao još jedan.

Lani ste imali i trojke?

- Jesmo, iznenadila nas je to i obradovalo. Ove ih godine još nemamo, ali im se nadamo, voljeli bismo da ih bude i više.

Ove godine već imate sedam pari blizanaca, to je više nego ranijih godina u istom periodu?

- Zanimljivo je da imamo zahtjev za novčanu pomoć za blizance koji je stigao iz obitelji kojima su ovi blizanci peto i šesto dijete. Isto tako je zanimljivo da najveći broj zahtjeva dolazi iz obitelji kojima su blizanci treće i četvrto dijete. Takva imamo tri zahtjeva. U dvije obitelji blizanci su prvo i drugo dijete, a u jednoj obitelji su drugo i treće – kaže Maruna, ističući da je planirani iznos u proračunu za ovu godinu, za naknade za novorođenčad, tri milijuna kuna.

U 2020. se u našoj županiji već rodilo 372 djece, za koje je podneseno 365 zahtjeva za novčanu naknadu. Ona iznosi tisuću kuna za prvorođeno i drugorođeno dijete, te pet tisuća kuna za treće i svako slijedeće rođeno dijete.

Koliko je već do druge polovice travnja isplaćeno naknada?

- Za djecu rođenu u 2020. godini već je utrošeno 792 tisuće kuna. Treba naglasiti i da već sada imamo 164 prijave za prvo dijete, te 124 za drugo dijete. Za treće ih je 45, a za četvrto 16. Imamo, kako smo naveli, i zahtjeve za peto, šesto i osmo dijete. Uistinu dobar „start“ u ovoj godini – kazao je Maruna.

Mislite li da će tri milijuna kuna biti dostatno, nastavi li se ovakav trend?

- Kod isplate naknade za novorođenčad ne možemo govoriti da li će planirana sredstva biti dostatna. Znaju se iznosi namijenjeni djeci i ako na godišnjoj razini to ne bude dovoljno, uskladi se rebalansom. Ne može neki roditelj dobiti naknadu za svoje dijete, a drugi ostati bez jer se „potrošio novac“ – rekao je Maruna.

Trendovi rasta broja rođenih blizanaca u Zadarskoj županiji su jasni: u 2017. godini bio je 21 par blizanaca, lani 33 para, a ove ih je godine već sedam. No 2017. godine isplaćeno je tek pola milijuna kuna naknade za novorođenčad, za 1248 djece, dok je lani isplaćeno ukupno 2,9 milijuna kuna za 1465 djece.

- Djece je nešto više, ali su visine naknada povećane. Sa nekadašnjih 400 kuna po djetetu došli smo na tisuću kuna, te na pet tisuća kuna za treće i svako slijedeće rođeno dijete – zaključio je Maruna.

 

Izvor: https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/peto-i-sesto-dijete-u-obitelji-trece-i-cetvrto-sve-su-to-ovogodisnji-blizanci-kojih-je-u-zupaniji-sve-vise-isplacuju-se-i-naknade-za-osmo-dijete-1021051?fbclid=IwAR1Fs9FIId4n2bzct1rqYBryH3Ss3GRkB4LDy2qDzUa5BH9qT7p1vIy2w5Q

Pročitano 44 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA