Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministarstvo će finacirati hospicij na Babindubu za deset korisnika, a evo što bi sve budući Centar za koordinaciju palijativne skrbi trebao imati

Posted On Nedjelja, 14 ožujka 2021 09:40

Ministarstvo državne imovine je prije dvije godine Zadarskoj županiji darovalo nekretninu, bivšu vojarnu u Babindubu vrijednu 3.6 milijuna kuna izgradnju hospicija. Krajem prošlog tjedna, tema prijeko potrebnog hospicija u Zadarskoj županiji opet je došla u prvi plan. Župan Božidar Longin je najavio kako je s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josipom Aladrovićem, dogovorio financiranje županijskog hospicija.

- Projekt hospicija, točnije Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, vrijedan je 6,4 milijuna kuna, a u njemu će se pružati sveobuhvatna zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna skrb za bolesnike s neizlječivom bolešću, istaknuo je župan Longin dodajući kako je za zgradu koja će postati mjesto podrške, brige i pružanja pomoći bolesnim osobama, ali i njihovim obiteljima, izrađen glavni i izvedbeni projekt. Uz to je krajem ljeta prošle godine ishodovana i građevinska dozvola.

Projektom rekonstrukcije bivše vojarne Babindub koja se prostire na 592 kvadrata i koja se sastoji od podruma, prizemlja i prvog kata, osigurat će se mjesto za deset korisnika koji će boraviti u pet dvokrevetnih soba. Centar za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije imat će i prijemnu sobu, ordinaciju liječnika, soba za socijalnog radnika i psihologa, sobu za fizioterapeuta, mrtvačnicu, tihu sobu za molitvu i meditaciju, dnevni boravak za bolesnike, sobu za koordinatora službe i mobilni palijativni tim, te ostale pomoćne prostorije.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 5.1 milijun kuna bez PDV-a, odnosno 6.4 milijuna kuna s PDV-om.
Zadarska županija je prije sastanka s Aladrovićem mislila hospicij izgraditi uz pomoć europskih sredstava. Međutim, ministar Aladrović je kazao kako će troškove rekonstrukcije bivše vojarne u hospicij snositi resorno ministarstvo koje će sredstva prvo pokušati dobiti preko europskog socijalnog fonda, a ako u tom naumu ne uspiju, onda će unutar svog proračuna pronaći sredstva za rekonstrukciju trošne vojarne.

Centar za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije će tako omogućiti skrb za deset bolesnika čije zdravstveno stanje zahtjeva specijalističku multiprofesionalnu palijativnu skrb, a u projektu se navodi kako će korisnicima biti osigurana fizička udobnost, domaća atmosfera s tihim i privatnim zonama boravka, zadovoljenje duhovnih potreba, te sudjelovanje obiteljskih njegovatelja u palijativnoj skrbi.

Izvor: zadarski.hr

Pročitano 67 puta

Zadnje objave

travnja 09, 2021

Nova vizura otoka Ugljana: U Kalima izgrađena ribarska luka, u Preku se gradi novi hotel

Razvojni projekti vrijedni više od 100 milijuna kuna trenutno se provode na otoku…
ožujka 31, 2021

Longin i Dukić u obilasku Centra za kreativne industrije na Relji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić u pratnji ravnateljice ustanove…
ožujka 31, 2021

Sigurnost - ključ uspješne turističke sezone

Aktualni projekti i priprema turističke sezone bile su glavne teme razgovora prilikom…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA