Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Briga za stanovnike treće životne dobi: izgradnja hospicija u Babindubu, novi kapaciteti na Sfingi i sufinanciranje smještaja u privatnim domovima

Posted On Četvrtak, 22 travnja 2021 17:40

S ciljem brige za stanovnike treće životne dobi, u proteklom je razdoblju ostvaren niz projekata u Zadarskoj županiji. Dovršena je projektna dokumetacija i osigurano financiranje izgradnje hospicija u Babindubu, prošireni su kapaciteti Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru za 51 ležaj, a uvedeno je i sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne.

Posebno je dobro među umirovljenicima, ali i članovima njihovih obitelji, prihvaćena upravo mjera sufinanciranja smještaja. S obzirom na to da su i dalje velike liste čekanja na Dom za starije i nemoćne osobe Zadar (Dom na Sfingi) te da diljem županije djeluje 29 privatnih domova, Zadarska županija od 2018. godine sufinancira smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 kuna mjesečno. Svakoga dana raste broj starijih osoba kojima su potrebni adekvatna njega i skrb, a smještaj u privatnom domu može koštati i više nego što zarađuje jedna osoba s prosječnom plaćom.

- Toliki novčani iznos mjesečno velika nam je pomoć. Mi smo o mojoj majci dugo brinuli u svom domu, no njezina bolest i stanje zahtijevali su zbrinjavanje u ustanovu sa stručnom skrbi. Za smještaj u Dom na Sfingi dugo se čeka, a kako je moja majka do iznenadne bolesti bila zdrava i vitalna žena, ranije nikada nismo ni pomišljali da će nam trebati skrb o njoj pa je stoga nismo ni stavljali na listu za smještaj. Privatni domovi jako su skupi, no mi više nismo imali izbora pa nam je ova pomoć Zadarske županije jako pomogla u mjesečnim izdacima - kazala je Ivana Perić, čija je majka već više od pola godine smještena u jednom od privatnih domova na području Zadarske županije.

Ovu mjeru koristi više od 400 korisnika u 29 privatnih domova, a za nju je Županija dosad isplatila 7 milijuna kuna. Župan Božidar Longin ističe da je solidarnost jedna od najvažnijih smjernica Županije, koja veliku pažnju pridaje skrbi o stanovnicima treće životne dobi.

- Sufinanciramo smještaj u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno, a namjera nam je tu naknadu i povećati. Nedavno smo s ministrom Aladrovićem dogovorili financiranje izgradnje hospicija na Babindubu te novih dvaju domova za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu, za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju, kao i proširenje kapaciteta područnog objekta u Preku - najavio je župan.

 

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 807 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA