Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija osnovala je posebni mobilni tim za COVID-19

Posted On Srijeda, 08 srpnja 2020 15:41

U ljetnu sezonu ulazimo sigurni, s povećanim oprezom: Zadarska županija osnovala je posebni mobilni tim za COVID-19

Kako bismo pružili veću sigurnost stanovnicima, gostima i stranim turistima koji u sve većem broju dolaze u Zadarsku županiju, poduzeta je mjera zaštite od COVID-a 19 pokretanjem projekta osnivanja posebnog mobilnog tima koji će tijekom ljetne sezone uzimati brisove na terenu. Uvažavajući specifičnosti ovogodišnje sezone vezano uz bolest COVID-19, pokazala se potreba za organizacijom posebnog tima za uzorkovanje kod sumnji na COVID-19.

Stožer civilne zaštite Zadarske županije, s dožupanom Šimom Vickovićem na čelu, donio je odluku da se osnuje mobilni tim za COVID-19 tijekom ljetne sezone. Timom će koordinirati Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije uz ravnatelja Ivicu Erlića, a prema protokolu Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, ujedno i člana Stožera. Primarna je zadaća ovog tima pružiti pomoć epidemiološkim timovima Zavoda za javno zdravstvo sa svrhom učinkovitijeg uzimanja uzoraka na većem broju lokacija na području Zadarske županije ako za to bude postavljena epidemiološka indikacija.

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije obavlja djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, te bi posebni tim primarno organizirao Krizni stožer Zadarske županije.

Prostor i oprema za rad tima osigurani su u dogovoru s Gradom Zadrom i Domom zdravlja Zadarske županije na ŠRC-u Ravnice. Radno je vrijeme posebnog tima od 12 do 20 sati svakim danom. Jednom dnevno uzorkovanje se obavlja na poligonu ispred ambulante na Ravnicama, gdje je tim smješten, i to prema popisu napravljenom prethodnog dana. Rezerviranje termina za testiranje prijavljuje se na broj mobitela 099 537 9889 te na e-mail adresu epidemiologija-zadar@zjz.t-com.hr ili mob.covid.tim@zhmzz.hr. Rezervacije se obavljaju u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine ili Službom za epidemiologiju ZJZ-a Zadar. Ovim mjerama izbjegava se ugroza pacijenata i zaposlenika Opće bolnice Zadar, a proces testiranja je ubrzan. 

Tim se sastoji od liječnika i medicinske sestre/tehničara.  Specijalna bolnica Biograd na Moru stavila je na raspolaganje dva svoja liječnika koji će se izmjenjivati tijekom sezone od 6. srpnja do 1. rujna 2020. Formirana su dva tima koji se izmjenjuju svakih 14 dana. Sve ostalo potrebno za funkcioniranje tima osigurao je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije: sestre i tehničare, vozilo, mobitele i ostale sanitetske potrepštine. Zavod za hitnu medicinu ujedno i koordinira mobilni tim za COVID-19.

Obuka medicinskih tehničara i sestara za uzimanje brisa i protokol postupanja održana je tijekom vikenda, uz nadzor i obuku dr. Alana Medića.

Ovo je jedinstven primjer organizacije na terenu s obzirom na potrebu povećanog opreza tijekom ljetne sezone, kad u Zadarsku županiju dolazi sve više stranih turista. Namjera je pružiti stanovništvu i gostima što bolju uslugu te spriječiti eventualno širenje koronavirusa na način da osoba koja sumnja da je zaražena nazove dežurni telefon. Ako epidemiolog smatra da navedeni simptomi osobe koja se javila odgovaraju simptomima COVID-a 19, dežurni COVID tim odlazi na adresu eventualno zaražene osobe te, ako smatraju da je potrebno, uzimaju bris i odnose ga na analizu. Ako je osoba zaražena, ovakvim postupanjem sprječavamo širenje virusa ako bi ta osoba putovala, na primjer, javnim prijevozom ili bi došla u kontakt s ljudima u ambulanti. Ako je osoba pozitivna na COVID-19, daljnje mjere ponašanja, izolaciju ili eventualno liječenje propisuje joj dežurni epidemiolog.

Sve su granice s drugim zemljama otvorene, a migracije se povećavaju kako se ljetna sezona bliži svojem vrhuncu te je očekivano da se rizik od prijenosa virusa povećava. Na ovaj način maksimalno se nastoji spriječiti prenošenje virusa s  eventualno zaražene osobe. Tim za COVID-19 Zavoda za hitnu medicinu postupa prema protokolu koji je zadao Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, ujedno i član Stožera.

Pročitano 431 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA