Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Porast broja oboljelih na području Zadarske županije

Posted On Petak, 27 studenoga 2020 11:53

Na području Zadarske županije imamo 148 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (79), Benkovac(5), Biograd(1), Obrovac(1) i Pag(1) te općina Bibinje(2), Gračac(1), Jasenice(3), Kali(8), Kolan(3), Kukljica(2), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad(4), Poličnik(4), Posedarje(1), Preko(1), Ražanac(4), Stankovci(5), Sukošan(11), Sv.Filip i Jakov(4), Škabrnja(1), Vir(2), Vrsi(1) i Zemunik Donji(3).

U protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 2630 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 72-godišnji pacijent. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirano je 47 pacijenata od kojih je 7 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 13 pacijenata oboljelih od COVID-a-19.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske  nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

„Vezano uz medijske napise o čekanju na testiranje do 4 dana, želimo istaknuti kako se broj testiranja gotovog utrostručio u odnosu na ljetne mjesece što se vidi iz podataka koje redovito šaljemo. Mi u Zavodu za javno zdravstvo Zadar imamo kapacitet od 250 testova dnevno, a testiramo do 350 i tijekom noći te radom u dvostrukim smjenama. Isto tako treba znati da dnevno preko 50 pacijenata testiramo u hitnom postupku izvan predviđenog rasporeda. Osim toga, u posljednjih 10-ak dana imali smo probijanje virusa u 8 domova za stare i nemoćne te su djelatnici Službe za epidemiologiju na terenu testirali do 70 osoba dnevno, a rezultati su bili također gotovi isti dan uzimanja. Na samo testiranje po zakazanom terminu čeka se 10-ak minuta, a naši sugrađani koji su pozitivni na koronavirus o tome budu obaviješteni u roku od 24 sata od testiranja.

Sada smo na vrhuncu epidemije i virus se, posebno unutar obitelji brzo prenosi. Zato, ukoliko u obitelji imamo više oboljelih sa simptomima koronavirusa, savjetujemo da se testira samo jedna osoba, posebno ako je rizična, kako bi smanjili pritisak na laboratorij i na taj način omogućili da oni kojima je prijeko potrebno testiranje isti dobiju na vrijeme.

Što se tiče brzih antigenskih testova, oni se mogu koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan, ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje COVID-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz.
Brzi antigenski testovi imaju svoju važnost na mjestima gdje je potrebna brza trijaža pacijenata sa simptomima kako bi ih što prije usmjerili na potrebno liječenje, npr. u OB Zadar , Hitna medicinska pomoć, ambulante Domova zdravlja ili u institucijama koje imaju ugrožene skupine ljudi (domovi za starije i nemoćne osobe, psihijatrijske bolnice)“-rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.

 

novo2020

Pročitano 1988 puta

Zadnje objave

siječnja 07, 2021

Župan čestitao Božić episkopu Nikodimu i pravoslavnim vjernicima

Župan Božidar Longin uputio je božićnu čestitku episkopu dalmatinskom Nikodimu Kosoviću i…
prosinca 31, 2020

Županov posjet djelatnicima granične policije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Mršić u pratnji načelnika Policijske uprave…
prosinca 24, 2020

Dodijeljene nagrade najboljim ribolovcima Zadarske županije

Tradicionalno proglašenje najboljih ribolovaca Zadarske županije koje već 16. godinu…
prosinca 24, 2020

Betlehemsko svjetlo u Zadarskoj županiji

Betlehemsko svjetlo mira stiglo je u Zadarsku županiju! Mladi izviđači iz Udruge izviđača…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA