Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Pet činjenica koja vrijede za sve vrste sada dostupnih cjepiva protiv COVID-19

Posted On Petak, 12 veljače 2021 11:31
  1. Sve tri vrste cjepiva koje su sada dostupne za primjenu u EU prošle su istu rigoroznu kontrolu kod regulatornih tijela (EMA, HALMED) i sigurna su za primjenu. Sva tri cjepiva su registrirano za primjenu kod svih osoba starijih od 18 godina.
  2. Sve tri vrste cjepiva izrađene su od istog soja koronavirusa SARS-CoV-2, pa je za pretpostaviti da bi jednako trebala štititi od do sada otkrivenih mutiranih varijanti virusa
  3. Sve tri vrste cjepiva su jednako učinkovita/djelotvorna u sprječavanju težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, pa cijepljenje ima veću korist u odnosu na necijepljenje, kada postoji rizik za zarazu. I cjepivo protiv gripe nema jako visoku djelotvornost u usporedbi s nekim drugim cjepivima (prosječno je oko 50%, ali raspon za pojedine sezone može biti 20-70%), no zna se da sprječava razvoj teške kliničke slike i/ili skraćuje trajanje simptoma bolesti, pa se preporučuje cijepljenje, posebice osobama koje imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike.
  4. Poznati su čimbenici rizika za razvoj težeg oblika COVID-19 - osobe starije od 65 godina i osobe koje imaju neke kronične bolesti, no i kod ostalih (mlađih osoba i osoba koje nemaju kroničnu bolest) infekcija s SARS-COV-2 može biti teška bolest, pa je uvijek bolje cijepiti se, ako je moguće.
  5. Za individualnu zaštitu, i za kolektivnu zaštitu - zaštitu cijele populacije u Hrvatskoj, a i šire izvan Hrvatske, važno je što brže cijepiti što više ljudi je moguće, jer će se na taj način usporiti ili smanjiti širenje COVID-19 i broj novooboljelih, i time se također doprinosi smanjenju rizika za nastanak novih mutacija virusa na koje možda neće djelovati postojeća cjepiva

Tijekom idućeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije trebalo bi stići 600 doza Moderna cjepiva (od predviđenih 1200, jer je prepolovljena količina za cijelu Hrvatsku)   te 900 doza Astra Zeneca cjepiva, a distribucija će biti proporcionalna po ambulantama u omjeru cjepiva koje dolazi (dio Moderne i dio Astre Zenece svakoj ambulanti koja dobije cjepivo).

U tjednu od 22.02. do 26.02. predviđena ukupna količina cjepiva  Astra Zenece je  1900 doza.

 Budući da je još uvijek riječ o manjim količinama cjepiva, ono će biti raspoređeno u 98 obiteljskih ambulanti na području Zadarske županije, a kad stignu veće količine, osim u ordinacijama obiteljske medicine, organizirat će se punkt za cijepljenje u Zadru, u prostoru ŠC Višnjik. Dom zdravlja  Zadarske županije organizirat će rad triju mobilnih timova na cjepilištu Višnjik sukladno dinamici cijepljenja i distribuciji cjepiva.

Pročitano 3283 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA