Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Započeo projekt „Central - BIC“

Posted On Petak, 05 srpnja 2024 12:17

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity Innovative Communities, novi projekt Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove financiranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg CENTRAL EUROPE 2021.-2027.

Aktivnosti Zadarske županije na projektu su vezane za stvaranje preduvjeta za početak proizvodnje sadnog materijala autohtonih sorti maslina, odnosno za uzgoj bezvirusnih genotipova rijetkih, ugroženih autohtonih sorti. U apliciranje ovog  projekta smo se upustili radi detektiranog problema, a to je dostupnost zdravog sadnog materijala rijetkih autohtonih sorti, pa samim tim u njihovom širenju i prihvaćanju od strane proizvođača.

Duga povijest uzgoja maslina na zadarskom području rezultiralo je brojnim sortama maslina koje su se kroz vrijeme dopunjavale i mijenjale što nije vidljivo na karti autohtonoga sortimenta RH.

Vodeće sorte oblica, drobnica i krvavica te ostale, upotpunjene su s drugim pratećim sortama koje su se prvenstveno koristile kao oprašivači. One su se jednim djelom introducirale iz drugih maslinarskih regija, ali su i nastajale nicanjem kao samonikle masline. Uz pomoć proizvođača te su se sorte masline zbog svojih gospodarskih vrijednosti (redovite rodnosti, otpornosti prema suši i/ili krupnoći ploda itd.…) proširile na ovome području i nastavile razmnožavati cijepljenjem ili nekim drugim vegetativnim razmnožavanjem.

Sorta maslina je temelj za proizvodnju autentičnih maslinovih ulja jer je ona glavni faktor koji utječe na sastav i kvalitetu ploda, a time i ulja.

Uz sve navedeno, iz pogleda biološke raznolikosti lokalni tipovi i samonikle masline su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti. Kako bi se stekli preduvjeti za proizvodnju sadnica, evaluaciju i očuvanje autohtonih sorata masline odlučili smo se zasnovati nasad u kojem će se prikupiti (zasaditi) autohtone sorte maslina Zadarske županije. U nasadu će se pratiti njihov razvoj kao i njihova pogodnost za proizvodnju ulja te će se stvarati i preduvjeti za proizvodnju sadnoga materijala.

Specifični cilj projekta je očuvanje okoliša središnje Europe dok je opći cilj projekta razviti plan zaštite bioraznolikosti kako bi se postigla kolektivna svijest o zajednicama koje upravljaju biološkom raznolikošću.

Projekt je započeo 1. lipnja 2024. godine, predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, a na projektu sudjeluje 12 projektnih partnera iz 8 zemalja: Italije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Austrije. Uz Zadarsku županiju, iz Hrvatske je još partner i Javna Ustanova Kamenjak iz Istre.

Ukupan proračun projekta iznosi 2,353,468.34 EUR-a, od čega je sredstvima ERDF-a sufinancirano 80%, odnosno 1.882.774,67 EUR-a.

Proračun Zadarske županije je 179,890.00 EUR-a, od čega 143.912,00 EUR-a sufinancira ERDF i 35.978,00 EUR-a Zadarska županija.

Pročitano 138 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA