Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

4 milijuna kuna u školske sportske objekte

Posted On Četvrtak, 03 listopada 2019 09:11

Šport je važan i to kako u odgoju mladih naraštaja tako i za zdravlje pojedinca i društva u cjelini. Zadarska županija izdvaja značajna sredstva za škole, ali i za športske školske objekte. Ove godine uložena su značajna sredstva u sanaciju i rekonstrukciju nekoliko vanjskih školskih igrališta ili dvorana. Više nego ranije. Od Biograda, Bruške preko Ražanca, do Preka. A u planu su i daljnja ulaganja. Treba reći da se radi o udruženim sredstvima proračuna Zadarske županije i lokalnih proračuna, tj. proračuna općina i gradova, a vrijednost radova na igralištima i dvoranama je oko 4 milijuna kuna u ovom trenutku.

U pripremi je projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje igrališta ispred  Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole.

U petak, 4. listopada uoči Svečane sjednice u Ražancu, otvorit će se novoizgrađeno školsko igralište. Još 2015. godine Općina Ražanac izradila je projekt izgradnje školskog sportskog igrališta, 2017. godine je potpisan prvi sporazum između Županije i Općine sufinanciranju izgradnje školskog sportskog igrališta (I. faza), i to tako da je Županija osigurala oko 502 tisuće kuna, a Općina oko 591 tisuću.

U lipnju 2018. godine je provedena nabava za prvu fazu i ugovoreni su radovi. Izvođač su bile Ceste Zadarske županije.  Potpisane su  i 2. Izmjene Ugovora o zajedničkom financiranju te je nabavu za drugu fazu je provela sama škola. Županija i Općina osigurale su po 303.225 kn.

„I sada je pred nama lijepo novo sportsko igralište. Koliko ono znači djeci, mislim da ne treba ni naglašavati. Svakako će i učiteljima biti znatno lakše izvoditi nastavi tjelesnog odgoja, a i vrijeme odmora proteći će puno zanimljivije.  Za manja mjesta kakvo je Ražanac ovakvo igralište nudi novi sadržaj i za ostale žitelje jer se na njemu mogu odvijati i razna javna događanja kao što su sportski turniri, glazbeno-scenski nastupi i brojne druge aktivnosti“, rekao je župan Božidar Longin uoči samog otvaranja igrališta.

Prvoga dana nove školske godine otvoreno je novouređeno sportsko igralište u Područnoj školi Bruška ukupne vrijednosti 105.697,25 kn, a nedavno i igralište OŠ Biograd gdje je vrijednost radova iznosila  oko 1,3 milijuna kuna, od čega su Grad i Županija financirali po 50%.

„Treba istaknuti dobru suradnju s lokalnom samoupravom koja financijski potpomaže realizaciju ovih projekata jer objekte koristi lokalno stanovništvo i koristi se za izvanškolske aktivnosti. Tu se poklapa lokalni i županijski interes“, rekao je resorni pročelnik Ivan Šimunić i dodao kako Županija treba osigurati  prostorne i materijalne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a lokalna zajednica kroz sportsku infrastrukturu omogućiti svoji mještanima bavljenje sportom i rekreacijom.

„U vremenu u kojem su naša djeca, nažalost, previše pred raznim tipovima ekrana, stvoriti im uvjete za sigurnije bavljenje sportskim aktivnostima, svakako je hvalevrijedna i vrlo poželjna aktivnost.  Također, moramo biti svjesni da školski program nije lagan i da djeca zaista puno vremena moraju provesti sjedeći uz zadaće i knjige. Kako bi sačuvali zdravlje, važno je da se i bave sportom. Ne mora to biti ozbiljno treniranje u klubovima, rekreacija je dovoljna, ali je važno gibati se, osobito za naše najmlađe koji još uvijek rastu“, rekao je Šimunić dodavši da je s tim ciljem u suradnji sa Županijskim savezom školskog sporta Zadarske županije kroz protekle dvije godine obnovljen projekt školskih liga, u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola.

Uz mušku košarkašku i žensku odbojkašku ligu srednjih škola, pokrenuta je futsal liga za učenike osnovnih škola te rukometna liga za srednje škole.

„Upravo smo u razvoju školskog sporta napravili značajan iskorak. Ova natjecanja su izuzetno dobro prihvaćena kod učenika, a planiramo povećati broj ligaških natjecanja, jer je županija osigurala dodatna sredstva za školski šport. U naše školske objekte ulažemo značajna sredstva, a sigurno je da ćemo nastaviti dalje s ulaganjima. S obzirom da su decentralizirana sredstva za kapitalne objekte u osnovnom školstvu nešto veća od 3 milijuna kuna, to zapravo znači da u škole kao osnivač ulažemo duplo više sredstava od minimalnog financijskog standarda“, zaključio je Šimunić.

Pročitano 328 puta

Zadnje objave

studenoga 12, 2020

7,9 milijuna kuna za regulaciju vodotoka Ričina u Zadru

U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je 7,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt…
listopada 21, 2020

Započela provedba projekta CUHaCHA - „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge“

Tradicionalna hrana oduvijek je igrala ključnu ulogu u kreiranju kulturološkog nasljeđa.…
listopada 15, 2020

NAJAVA 20. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

20. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. listopada…
listopada 14, 2020

NATJEČAJ za dodjelu »Nagrade za promicanje prava djeteta« u 2020. godini.

Dana 9. listopada 2020. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA