Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održana elektronska sjednica Županijske skupštine

Posted On Četvrtak, 09 travnja 2020 14:11

Danas je održana 17. izvanredna sjednica Županijske skupštine Zadarske županije koja je po prvi put organizirana kao elektronska zbog izvanredne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa COVID-19.

Na sjednici je elektronskim putem sudjelovalo 40 vijećnica i vijećnika koji su putem e-mail korespondencije raspravili i glasovali o tri točke dnevnog reda. Većinom glasova donesena je Odluka o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Zadarske županije u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa.

Odlukom su  utvrđene  mjere kojima se ograničava korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u Proračunu Zadarske županije za 2020. godinu i financijskim planovima proračunskih korisnika i ostalih korisnika proračuna kojima se sredstva za poslovanje osiguravaju u proračunu, te će biti poduzete mjere kojima će se smanjiti rashodi. Mjere su izravne i neizravne.

Izravne se odnose na pomoć poduzetnicima, gospodarstvenicima i poljoprivrednim gospodarstvima na način oslobađanja i smanjenja plaćanja koncesija na pomorskom dobru za 2020. godinu davatelj kojih je Zadarska županija, kao i naknada za navodnjavanje za 2020. godinu. Ukupni fiskalni učinak ove mjere je preko šest milijuna kuna.

Nadalje, ovom odlukom usvojen je set mjera smanjenjem i obustavom pojedinih vrsta rashoda iz svih izvora financiranja, osim izvora pomoći i prihoda za posebne namjene, kako kod županije kao jedinici regionalne samouprave tako i kod svih njenih proračunskih/izvanproračunskih i ostalih korisnika. Sve to  kako bi se postigle uštede na onim rashodima koji nisu nužni niti neodgodivi, a sve u svrhu rješavanja neplaniranih i neodgodivih potreba prvenstveno javnih ustanova u zdravstvu Zadarske županije.

Mjerama Vlade RH o odgodi i smanjenju javnih davanja te mjerama Stožera civilne zaštite o zabrani obavljanja djelatnosti očekuje se smanjenje prihodovne strane proračuna Zadarske županije za najmanje deset milijuna kuna poreznih prihoda, te za oko četiri milijuna kuna raznih naknada što ukupno čini 14 milijuna kuna, odnosno preko deset posto izvornih proračunskih prihoda, a što je neizravna mjera pomoći proračuna Zadarske županije poduzetnicima s našeg područja.

Paket mjera koji se predlaže ovom Odlukom obuhvaća sljedeće mjere:

- ograničenje korištenja sredstava, osim sredstava koja su neophodna za obavljanje osnovnih poslova i funkcija

- djelomično oslobađanje obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru za 2020. godinu

- oslobađanje obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu

- obustava plaćanja sredstava odobrenih programima javnih potreba u prosvjeti, športu, kulturi i tehničkoj kulturi, te sredstava za provođenje određenih aktivnosti muzejske i kazališne djelatnosti, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa

- obustava isplate sredstava udrugama za programe i projekte iz područja promicanja vrijednosti Domovinskog rata i antifašističke borbe, promicanje vrijednosti građanskih inicijativa, Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, osim sredstava koja se odnose na ispunjavanje obveza iz radnog odnosa

- obustava isplate dijela sredstava za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zadarske županije za 2020. godinu

- obustava/ograničavanje isplate sredstava namijenjenih za događanja i organiziranje raznih obljetnica i manifestacija

- obustava isplate potpora planiranih za događanja u turizmu za 2020. godinu

- odgoda provođenja postupka dodjele javnih priznanja Zadarske županije u 2020. godini

Na prijedlog svih Klubova vijećnika i vijećnica Županijske skupštine, jednoglasno je donesena Odluka o obustavi isplate  naknade vijećnicima za mjesec travanj ove godine, a sredstva u iznosu od 88 tisuća kuna preraspodijelit će se kao donacija Općoj bolnici Zadar za kupnju potrebne zaštitne opreme, a sve u cilju efikasnije borbe protiv epidemije koronavirusa.

Na prijedlog župana Božidara Longina, većinom glasova donesena je Odluka o izmjeni Odluke o visini osnovice za obračun plaća dužnosnika Zadarske županije kojom će osnovica za obračun plaće župana i zamjenika župana biti smanjena za deset posto.

Sjednica je započela u 10 sati i trajala je do 13 sati.

Pročitano 1179 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA