Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Edukacija spasilaca na plažama o prevenciji kriminaliteta

Posted On Četvrtak, 18 lipnja 2020 13:30

U organizaciji Hrvatskog crvenog križa, Gradskog društva Zadar, a u okviru „Tečaja za osposobljavanje spasilaca", dana 17.  lipnja 2020. godine policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske održali su edukativno predavanje pod nazivom „Prevencija kriminaliteta na plažama".

Predavanje je nastavak preventivnih aktivnosti iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije", koji provode Policijska uprava zadarska,  Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije, a nositelj projekta je Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije.

Polaznici tečaja za spasioce educirani su o važnosti samozaštitnog ponašanja, prepoznavanju sumnjivih ponašanja, osoba i predmeta, zatim o obilježjima kaznenog djela krađa i postupanju u slučaju da se kazneno djelo dogodi.Također su educirani o važnosti prevencije u lokalnoj zajednici kao i o važnosti suradnje građana, odnosno prisutnih kao budućih spasilaca sa policijom.Upozoreni su da je primijećeno da građani i njihovi gosti ne posvećuju dovoljno pozornosti na zaštitu svoje imovine, pa na taj način počiniteljima olakšavaju počinjenje kaznenog djela.
Prilikom izlaska iz kuće ostavljaju otvorena balkonska vrata i prozore, vrijedne stvari ostavljaju na balkonima i u automobilima. Na plaže nose vrijedne stvari, koje ostavljaju bez nadzora. Ne posvećuju dovoljno pozornosti na nepoznate osobe koje se nađu u njihovom susjedstvu, u kojima ne prepoznaju moguće provalnike.

Polaznici tečaja i djelatnici Crvenog križa su upoznati da u slučaju provale ili krađe žrtva - oštećeni trpi materijalnu štetu, međutim u najvećem broju slučajeva žrtva trpi i psihičko opterećenje, ne osjeća se više sigurno u svom domu ili na plaži očekujući da se krađa u svakom trenutku može ponoviti.

Tijekom predavanja polaznicima su prezentirani i statistički podaci iz analitičke evidencije PU zadarske i trogodišnji rezultati dosadašnjih aktivnosti po projektu „Sigurnost u turizmu Zadarske županije", kako bi bili upoznati sa najčešćim oblicima kaznenih djela koja se događaju na plažama i u njihovoj blizini.

Zaključeno je da bi spasioci svojom svakodnevnom brigom o kupačima na plaži u vidu savjeta o samozaštitnom ponašanju i dojavama sumnjivih ponašanja policiji mogli doprinijeti slici lokalne zajednice koja brine i Republike Hrvatske kao sigurne destinacije.

U tu svrhu polaznicima su podijeljene brošure Siguran odmor i promotivni materijali koje su izradili Upravni odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove i Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije u suradnji sa prevencijom Ureda načelnika PU zadarske, a savjeti o samozaštinom ponašanju građana i turista tiskani su na četrnaest svjetskih jezika. 

Izvor: zadarska-policija.gov.hr

Pročitano 569 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA