Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Počelo cijepljenje protiv koronavirusa

Posted On Nedjelja, 27 prosinca 2020 17:12

Prvih 210 doza Pfizerovog cjepiva stiglo je u Zadarsku županiju, prvog dana službene kampanje cijepljenja u Europskoj uniji. Prva osoba iz Zadarske županije koja je dobila cjepivo štićenik je Doma za odrasle osobe sv. Frane, a njega je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Alan Medić.

„Tijekom dana cijepit će se 210 korisnika u četiri najveća doma - Dom na Sfingi, Dom Sv. Frane te domovima u Biljanima Donjim i Zemuniku. Uz njih cijepit će se i 10 djelatnika Hitne medicinske pomoći koji dolaze u dodir s COVID pacijentima“, najavio je Medić ispred Doma za starije i nemoćne na Sfingi, u kojemu je u tijeku bila akcija cijepljenja 90 tamošnjih štićenika. Do kraja siječnja Zavod za javno zdravstvo Zadar očekuje oko 3.800 doza Pfizerovog cjepiva, što bi trebalo biti dovoljno za domove, zdravstvene djelatnike i najugroženije kronične bolesnike.

“Potrošimo li sve cjepivo koje je Vlada osigurala i procijepimo li 70 posto stanovništva, možemo očekivati nekakvu turističku sezonu i normalno odvijanje života. Ukoliko se virus i dalje nastavi ovako prebacivati između nas, ništa od toga. Istraživanja su pokazala kako Pfizerovo, Modernino, pa čak i rusko cjepivo, imaju učinkovitost od 95 posto. Iznimno sam zadovoljan brojem zdravstvenih djelatnika koji se žele cijepiti, samo u zadarskoj bolnici ih je blizu 500 prijavljenih u ovom prvom krugu“, otkrio je Medić i dodao da je riječ o cjepivu koje se uzima u dvije doze, s razmakom od 21 dana. Puna zaštita dobije se 15-ak dana nakon druge doze.

„Dolaskom cjepiva ulazimo u novu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa, nadam se uspješnu. Znanstvenici su složni da je ovo najučinkovitiji način borbe protiv koronavirusa koji možemo ponuditi i zato je važno da se cijepi što više naših građana. Cijepljenje počinje s današnjim danom u cijeloj Europskoj uniji, a Vlada Republike Hrvatske rezervirala je dovoljan broj doza cjepiva za potrebe naših građana, 5,9 milijuna doza. U prvoj fazi cijepit će se oni najugroženiji, starije stanovništvo i zdravstveni djelatnici. Naravno da ću se i ja cijepiti, čim dođe moj red“, istaknuo je župan Božidar Longin koji je simbolično došao dati potporu početku akcije cijepljenja.

„Struka na razini cijelog svijeta je gotovo jednoglasna - cijepljenje je uvjerljivo najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Cijepljenje je kroz godine spasilo više života nego bilo koji drugi zdravstveni postupak, a dovelo je i do potpune eliminacije određenih zaraznih bolesti. Da bi cjepivo bilo učinkovito, moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje koronavirusa. Od iznimne je važnosti da se cijepi što više naših građana jer tako štitimo i sebe, ali i one oko nas koji su najugroženiji“, poručio je Longin.

Pročitano 1117 puta

Zadnje objave

srpnja 26, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
srpnja 17, 2024

Rezultati Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih igrališta iz Proračuna Zadarske županije za 2024. godinu

Na temelju provedenog Javnog poziva za financiranje uređenja i opremanja dječjih…
srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA