Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Voda za otoke, podvelebitski i kopneni dio Zadarske županije u vrijednosti 1,7 milijarde kuna

Posted On Četvrtak, 06 svibnja 2021 19:52

Projekt razvoja sustava vodoopskrbe Vodovoda Zadar predstavljen je danas javnosti . Kako je na video-konferenciji kazao predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, riječ je o jednom od najvećih projekata vodovodizacije u Hrvatskoj.

Uz to, jedan je to od brojnih infrastrukturnih projekata koji će svoju realizaciju doživjeti s aktivacijom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uvjeren je Frka Petešić: Upravo to je i jedan od najvažnijih ciljeva članstva u EU, korištenje EU-fondova ondje gdje bismo to teško ostvarili vlastitim sredstvima-istaknuo je Frka Petešić na video-konferencijiZadarski župan Božidar Longin naglašava kako se nakon više desetljeća ovim napokon ozbiljno prilazi vodoopskrbi zadarskih otoka gdje je planirano da Olib, Silba i Premuda dobiju desalinizatore, a ostali otoci vodu iz Zrmanje  podmorskim cjevovodima s kopna : Imamo 116 otoka u našoj županiji, naseljeno je 16, ne bude li vode neće ni tih 16 biti naseljeno - istaknuo je Longin. 

Projekt predviđa izgradnju i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture na području 3 grada, 17 općina i 100 naselja na kojem živi 125 tisuća stanovnika Zadarske županije, rekla je Vesna Grizelj Šimić iz  Hrvatskih voda. Sastoji se od 3 cjeline: vodoopskrba otoka, podvelebitskog dijela županije te kopnenog dijela koje pokriva Vodovod Zadar. Iz Eu fondova pokrit će se 70 posto vrijednosti projekta, iz omotnice 2021.-2027. Preostalih 30 posto otpada na Hrvatske vode i državni proračun rekla je Grizelj Šimić: Milijardu i 200 tisuća kuna je sudjelovanje EU-sredstava u ovakvom tipu projekta dok se nacionalna komponenta dijeli na lokalno i državno, s obzirom na indexe razvijenosti na isti omjer, tako da bi lokalno Vodovod Zadar trebao osigurati 177 milijuna kuna, toliko i Hrvatske vode i državni proračun, to je već definirani model Eu projekata - pojasnila je Grizelj Šimić.

Direktor Vodovoda Zadar Tomislav Matek naziva projekt povijesnim jer predviđa rekonstrukciju i dogradnju cjelovitog sustava: Ovo je projekt koji je u novijoj povijesti najvažniji za Vodovod Zadar jer rješavamo brojne probleme, prioritetno otoke, a rješavamo i gubitke i crpilište Dolac, uređaj za pročišćavanje vode da se ne bojimo zamućenja uslijed velikih kiša, rekonstrukciju cjevovoda, izgradnju novoh objekata. Radi se o složenom i zahtjevnom projektu na koji čekamo godinama. 

Ono što slijedi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izrada izvedbenih projekata, aplikacija prema EU fondovima , sve kako bi se počelo graditi 2024.godine: Mi smo u biti završili ovu prvu fazu ovog EU projekta, sada slijedi faza pripremne dokumentacije  i dokumentacije u nabavi koja će realno trajati 2-3 godine. Samo odobrenje i realizacija projekta bi se mogla rješavati u 2024. godini i njegovo trajanje će sigurno biti 4-5 godina - navela je Vesna Grizelj Šiić iz Hrvatskih voda na video-konferenciji predstavljanja projekta razvoja vodoopskrbe Vodovoda Zadar. 

Izvor: HRT Radio Zadar

Pročitano 164 puta

Zadnje objave

lipnja 11, 2021

U Tivtu održan 2. sastanak u sklopu provedbe projekta Cuhacha

U sjedištu Općine Tivat, 10. i 11. lipnja 2021. godine održan je 2. sastanak partnera…
Župan Longin, u pratnji novog načelnika Općine Tkon Anđela Palaška i njegovog prethodnika Goran Mušćeta, obišao je završne radove na novoj trajektnoj luci
svibnja 27, 2021

Župan u obilasku završnih radova na novoj trajektnoj luci u Tkonu

Župan Božidar Longin, u pratnji novog načelnika Općine Tkon Anđela Palaška i njegovog…
svibnja 17, 2021

Javni poziv za sudjelovanje na radionicama i natječaju za odabir promotivnih artikala i suvenira

Projekt: Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i…
svibnja 13, 2021

Dovršen sustav navodnjavanja Lišansko polje: Stvaramo uvjete za konkurentnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju

Zadarska županija ozbiljno napreduje u poljoprivrednoj proizvodnji. Uz već dovršeni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA